Kontakta oss

INRIKES

EXTRA! Avhysningen av hemlösa stoppad i Malmö!

Publicerat

den

sorgenfri3

MALMÖ | Fredagens möte mellan människorättsaktivister och volontärarbetare och Miljöförvaltningen i Malmö stad resulterade i att aktivisterna lämnade in en överklagan under helgen. Överklagan innebär att avhysningen är tillfälligt stoppad.

Mer än 1500 person hade valt att visa sitt intresse för att skydda en del av Malmös hemlösa romska EU-medborgare. Bakgrunden låg i det hot om avhysnings Miljöförvaltningen i Malmö hade utfärdat på det så kallade ”Sorgenfrilägret” i staden.

”Sorgenfrilägret” är en ödetomt på Industrigatan i Malmö som har nyttjats av Malmös hemlösa sedan 1990-talet.
Sedan drygt två år tillbaka bebos platsen av mellan 100-200 romska hemlösa EU-medborgare i husvagnar eller hopsnickrade skjul. Efter mängder med överfall och hatbrottsattacker i staden valde flera hemlösa romer att ta sin tillflyktsort till den aktuella tomten där andra socialt utslagna människor sedan tidigare hade kunnat få vara halvt ifred och skyddade när de ska sova.

Volontärarbetare, aktivister och de hemlösa själva har tidigare uppgett för Aktuellt Fokus att man känner sig motarbetade av kommunen när det gäller att hitta drägliga lösningar för de hemlösa och övriga Malmöbor som påverkas. Ett återkommande exempel från de involverade är frågan om sanitära lösningar. Nätverket Solidaritet för EU-migranter uppger bland annat att man hade kunnat ordna egna bajamajor till de hemlösa på mindre än en halvtimme men att kommunen vägrar underlätta med tömning.

Det nu aktuella överklagandet kommer enligt bedömare ta minst ett halvår i handläggningstid. Något som underlättar för de boendes kamp för ett drägligare liv. För de hemlösa romerna och aktivisternas del är framtiden nu oviss men den extra tiden kommer man ta väl tillhanda.

Trots den stoppade avhysningen uppmanas människor att att komma till lägret som planerat.
”Avhysningen stoppad för stunden! Viktigt att dyka upp och visa sitt stöd trots det! Vi ses imorgon!” skriver förbundet Allt Åt Alla Malmö som skapade det ursprungliga evenemanget, ”Ingen ska flytta -Skydda lägret!”, under söndagskvällen.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se