Kontakta oss

iFOKUS

Vänstern tar upp kampen mot islamister

Publicerat

den

iFOKUS| I södra Filippinerna råder det undantagstillstånd efter att en islamistgrupp belägrat staden Marawi. Samtidigt som den filippinska armén krigar mot islamisterna väljer nu vänsterkoalitionen Nationella Demokratiska Fronten att ta upp kampen mot islamisterna.

Sedan början av veckan råder det undantagstillstånd i Mindanao och några närliggande öar i södra Filippinerna. Undantagstillståndet utfärdades av presidenten Rodrigo Duterte i samband med att islamistgruppen Maute belägrat staden Marawi.

Maute är en ny grupp av islamister som inspirerats av IS i mellanöstern. Det finns inga kopplingar mellan grupperna men de har visat stöd för varandra på sociala medier. IS ska ha uppmanat folk som velat ansluta sig till dem att istället ansluta sig till Maute då det varit enklare med mindre säkerhetskontroller att ta sig igenom. Runt en tredjedel av Mautes medlemmar antas vara ditresta islamister från grannländerna Indonesien och Malaysia.

Vänstern tar upp kampen
Vänsterkoalitionen Nationella Demokratiska Fronten, NDF meddelar nu genom ett pressmeddelande att de kommer ta till vapen mot islamisterna som befinner sig i närliggande områden. Joma Sison som är en av ledarfigurerna i NDF och tidigare Dutertes lärare berättar att presidenten själv ska ha uppmanat NDF att hjälpa regeringen mot islamisterna.

Maoistgerillan New People’s Army, NPA som är en del av NDF har kontroll av flera delar av de södra Filippinerna. NPA har sedan 1969 bedrivit en väpnad kamp mot den filippinska staten. Kampen mot den filippinska staten pågår fortfarande men på lägre nivå.

NDF berättar att problemet med Maute är ett mer komplicerat problem som handlar om den filippinska statens förtryck mot minoritetsgruppen Moro.

-Under årtionden har Moro-folket i Mindanao levt i ett tillstånd av förtryck, exploatering och chauvinism, vilket har gjort det möjligt för grupper med extremistiska ideal att slå rot i området.

Gammal konflikt
Moro-folket hör hemma på landets största ö Mindanao. Filippinerna var tidigare koloniserat av Spanien men spanjorerna lyckades aldrig kolonisera Mindanao och Moro-folket. Senare när Filippinerna blev självständiga har de räknat in Mindanao som en del av landet trots Moro-folkets egna krav på självständighet.

Med hjälp av olika landreformer har Moro-folket blivit av med sina egna landområden när staten gett bort marken till landets andra folkgrupper. Sedan 60-talet har det funnits flera islamistiska och nationalistiska gerillor som kämpat för självständighet. Under maostigerillan NPAs storhetstid på 1980-talet var runt 75% av deras anhängare från Moro-folket.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se