Kontakta oss

INRIKES

Restaurangsprofiler döms för människoexploatering

Publicerat

den

INRIKES Två kvinnor anlitades som barnflickor och fick arbeta dygnet runt utan någon ledighet. Paret som anlitade dom döms för flera brott i samband med exploateringen.

Samuel Samuelsson som bland annat driver cafékedjan Le Pain Francais i Göteborg har tillsammans med sin fru Elona Samuelsson dömts för människoexploatering i Göteborgs tingsrätt. Paret ska ha anlitat flera barnflickor från Filippinerna.

Elona döms för människoexploatering, folkbokföringsbrott och två fall av brott mot utlänningslagen till samhällstjänst på 240 timmar. I vanliga fall hade Elona dömts till 10 månaders fängelse men på grund av att hon har barn i låg ålder valde tingsrätten att istället döma till samhällstjänst.

Samuel döms för folkbokföringsbrott, medhjälp till människoexploatering och brott mot utlänningslagen. Han döms till villkorlig dom och dagsböter på 180 dagsböter om 630 kr, totalt 113 400 kr.

Paret ska solidariskt betala en barnflicka 100 000kr i skadestånd. Elona ska betala en särskild avgift till staten om 144 900kr, varav 96 600kr solidariskt med Samuel Samuelsson. Elona ska också betala skadestånd på 15 000kr till den andra barnflickan.

Arbetade dygnet runt
Paret ska ha sökt efter barnflickor med främst filippinsk bakgrund på olika hemsidor. I domarna är det bara två barnflickor som får skadestånd men i förhören nämns det att det funnits föregångare. Den ena barnflickan hade jobbat för familjen runt två år medan den andra flydde efter tio dagar. Kvinnan som jobbade den längre perioden hade en månadslön på 6000kr medan den andra barnflickan aldrig hann få någon lön utbetald.

Kvinnorna ska ha varit tvungna att jobba dygnets alla timmar utan någon ledighet på helgerna. De fyra barnen som varit i åldern nyfödd till fyra år gamla fick sova i samma rum som barnflickorna. Alla rum utom toaletterna kameraövervakades och när barnflickorna lämnade bostaden fick de ha med sig en airtag där de kunde spåras via parets mobiler. Barnflickorna fick inga pengar för att åka spårvagn med barnen utan uppmanades att planka men istället hade de lärt sig att panta burkar för att ha råd med biljetten. Barnflickorna uppgav i förhör att de hade svårt att sova då de unga barnen vaknade under nätterna.

När barnflickorna anlitades fick de välja om de skulle ha svart eller vit lön. Lönerna startade på 4500 kr i månaden. Barnflickornas arbetstillstånd var ogiltigt då de registrerades som arbetande på Le Pain Francais på Kungsportsavenyn 7 istället för som barnflickor. Enligt uppgifterna som paret lämnade in till skatteverket betalade de ut löner på runt 27 000 före skatt till den ena barnflickan.

I det första förhöret påstår Samuel att kvinnorna arbetat på restaurangen vilket motbevisas av både anställda som säger sig aldrig träffat kvinnorna och Elonas SMS-konversationer med kvinnorna. I efterföljande förhör när Samuel motbevisats vägrar han svara på frågor, Samuel säger först på den första förhörsfrågan ”min fru har redan svarat på det, varför skall jag göra det”, för att sedan upprepa ”jag hänvisar till vad jag tidigare sagt” på 17 frågor på raken.

I det första förhöret med Elona förnekar hon att hon någonsin träffat den ena kvinnan och påstår att den andra enbart jobbat på Le Pain Francais. I följande förhör när Elona motbevisas erkänner hon att de jobbat som barnflickor men väljer sedan att gråta ut om hur hemskt behandlad hon själv blivit samtidigt som hon betalat flygbiljetter och andra utgifter för att kvinnorna ska kunna komma till Sverige.

Det var kvinnan som enbart arbetade tio dagar åt familjen som larmade polisen. Hon hade berättat för Elona att hon ville sluta vilket ledde till att Elona tog passet och krävde barnflickan på 29 000kr före hon skulle få säga upp sig och få passet tillbaka. Barnflickan gick till polisen som slutligen tvingade Elona att lämna tillbaka passet så barnflickan kunde åka hem till Filippinerna.

Hotat barnflickans familj
Efter att paret får reda på att barnflickan som jobbat den längre perioden också polisanmält paret väljer Samuel att kontakta hennes familj. Samuel försöker också kontakta barnflickan men hon har flytt till Norge där hon har sin man. I förhör börjar barnflickan gråta och uppger att hon fortfarande är rädd för familjen. Paret har assyriansk bakgrund och varje gång barnflickan hör ett liknande språk blir hon skärrad.

Samuel väljer att istället kontakta familjen där han försöker pressa barnflickans syster till att dra tillbaka anmälningarna. Familjen viker inte ner sig utan säger att han själv får prata med barnflickan.

Paret döms också för folkbokföringsbrott då de varit folkbokförda på flera olika adresser än den aktuella där de bott tillsammans med barnflickorna.

Samuels advokat har berättat för medier att han kommer överklaga domen. Elonas advokat har ej uttalat sig.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se