Kontakta oss

UTRIKES

Husockupationer – nya vapnet mot Duterte

Publicerat

den

FILIPPINERNA| Under parollen Occupy Bulacan har filippinska hemlösa börjat ockupera tomma bostadskvarter i protest mot hemlösheten och president Dutertes’ tomma löften om att stå på de fattigas sida.

Sedan förra veckan ockuperas över femtusen hem i Bulacan-regionen i Filippinerna, under parollen #OccupyBulacan. Det är de filippinska städernas framväxande underklass som protesterar mot hemlösheten genom husockupationer. De uppmanar president Rodrigo Duterte att ta sin vänsterpopulism på allvar. Duterte vann förra årets presidentval efter att ha profilerat sig som en man av folket, som stod på de fattigas sida – i medierna har han bland annat kallats för vänsterns Trump.

Dutertes faktiska politik får dock mycket kritik från de fattiga. Runtom i landet har det pågått protester mot globaliseringens framfart. Globala företag kör över både invånare och lokalområden när de expanderar sina verksamheter. Duterte har valt att ställa sig på globalisternas sida och har slagit ner hårt på många av de protester som har börjat ske runtom i landet.

#OccupyBulacan är den senaste massiva proteströrelsen som kommer från landets fattiga befolkning. I Bulacan finns tusentals tomma hus som regeringen byggt. Husen står tomma eftersom ytterst få har råd att köpa dem. Husockupanterna kritiserar också den korruption som styr bostadspolitiken bakom kulisserna.

Bild från Kadamay

Slår mot landets fattiga

Gruppen Kadamay som ligger bakom protesterna anser att Dutertes politik ger sig på fel delar av befolkningen. Dutertes järnhand slår mot landets fattiga samtidigt som han blundar för korruptionen som sker på myndigheter och hos landets privilegierade.

Duterte meddelade igår på en presskonferens i Malacañang att han inte tänker låta husockupanterna sätta agendan. Duterte säger att landets fattiga inte kan leka anarkister och bryta mot lagen utan att dom ska straffas.

– De som borde straffas är regeringen och bostadsansvariga vars korruption, slarv och trohet till nyliberala reformer har lett till en massiv hemlöshet samtidigt som det finns tomma hem, svarar Carlito Badion, talesperson från Kadamay, i ett uttalande.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se