Kontakta oss

INRIKES

Vänsterpartiet: Kvinnorna får vänta – kriminella män måste punktmarkeras!

Publicerat

den

GÄNGKRIMINALITETEN| Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, Linda Snecker vill se betydligt hårdare tag mot illegala skjutvapen i Sverige. Förutom det öppnar hon även upp för att gängkriminella ska kunna punktmarkeras från samhällets sida. Det skriver Snecker i en debattartikel publicerad i Aftonbladet.

Vänsterpartiets retorik blir allt tuffare i kriminalpolitiken. Med allt grövre gängkriminalitet är det kanske inte så konstigt. I sin debattartikel tar vänsterpolitikern Linda Snecker upp sin syn på hur samhället bör få bukt med gängkriminaliteten.

Som en första åtgärd vill Vänsterpartiet få bort de illegala skjutvapnen från gatorna. För att det ska bli verklighet kräver Vänsterpartiet att kriminella personer måste punktmarkeras av polisen samtidigt som staten inför en vapenamnesti. Dessutom vill Vänsterpartiet se mer resurser till Tullverket och polisen för att stoppa införseln av illegala skjutvapen från att smugglas in i det svenska samhället.

Den andra åtgärden som Linda Snecker presenterar är att stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng. Enligt Snecker är det fullständigt oacceptabelt att ännu ej straffmyndiga personer rekryteras till organiserad brottslighet genom att bli springpojkar.

”Vi kan inte heller låta nätverken av kriminella växa, det får inte vara ett rimligt alternativ för 14-åringar att bli springpojkar och levererar vapen och droger. Där måste samhället gå in med tidiga och sociala insatser. Oavsett anledning till att påbörja ett kriminellt beteende måste vi verkligen storsatsa, för det är oacceptabelt att barn utnyttjas och skapar otrygghet för alla. Det är en förlust åt båda hållen och inte värdigt ett land som Sverige.”

Vill höja skatten för de rika

I debattartikeln tvekar Snecker inte att peka ut var grundproblemet ligger och varför kriminella gäng kan rekrytera överhuvudtaget. Det vill säga på grund av klassamhället.

”Det är i socioekonomiskt svagare områden som skotten avlossas och människor dör. Det är där både förövarna och brottsoffren bor och det är där polisen ska ha en fortsatt hög närvaro. Det är också därför som klassklyftorna måste minska, för att minska brottsligheten och öka tryggheten. Det finns bara ett parti som varje dag kämpar för att minska klyftorna i samhället och det är Vänsterpartiet. Det är därför som vi vill höja skatten för rika och samtidigt sänka skatten för pensionärer och ger gratis medicin till barn.”

Kvinnorna får vänta

Enligt Vänsterpolitikern borde man egentligen tala om andra saker än om gängkriminaliteten. Som ett exempel anger hon frågan om kvinnors frihet. Samtidigt skriver hon att det får ta en paus på grund av männen som skjuter ihjäl varandra i Sverige.

”Jag hade önskat att debatten hade handlat om kvinnors frihet, om hur vi stärker skolan och om hur polisen vässar sitt brottsförebyggande arbete, men det får pausa just nu. Läget är akut för att det finns ett hundratal, mestadels unga män, som utför brott och skjuter ihjäl varandra, och det måste stoppas här och nu.”

Här kommer du direkt till debattartikeln.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se