Kontakta oss

iFOKUS

Nya FN-rapporten: ”Kapitalismen största hotet mot världens befolkning”

Publicerat

den

Jordglob

iFOKUS| En ny FN-rapport varnar för att dagens lantbruk kan leda till katastrofala miljöproblem i framtiden. Rapporten anser att det ekonomiska systemet, med privata företag och bekämpningsmedel, leder till förödande konsekvenser för både miljö och människor. För att stoppa världshungern och försörja jordens befolkning med mat krävs ett helt nytt system, slår rapporten fast.

FN har släppt en rapport där experter varnar för användandet av bekämpningsmedel. Rapporten beräknar att runt 200 000 personer per år dör till följd av bekämpningsmedel. Värst är det i länder med frihandel och mindre regler kring bekämpningsmedel. Majoriteten av de länderna är U-länder. Skillnaderna på regleringar är stora mellan länder runtom i världen. EU-länderna är de som har starkast regleringar och minst påverkan på miljön och människors hälsa.

Rapporten slår fast att det ekonomiska systemet är det största hindret för att försörja världens befolkning och för att få fram ett hållbart lantbruk. Storföretagens lobbyister sprider uppgifter om att bekämpningsmedel och genmanipulerade grödor ska leda till att det produceras tillräckligt med mat till jordens befolkning. Rapporten avslöjar dessa som rena myter och visar att bekämpningsmedlen inte har någon större påverkan på hur mycket lantbruket kan producera. Rapporten fastställer att vi producerar mat för 9 miljarder människor, mer än tillräckligt för att mätta jordens befolkning på runt 6 miljarder människor.

Bekämpningsmedel leder också till katastrofala följder på miljön och människorna som arbetar i lantbruket. Ett exempel som nämns i rapporten är bananplantagen i den filippinska regionen Davao på 1980-talet. Bekämpningsmedlet DCBP användes i regionen och sammankopplades med cancer, ökad sterilitet och andra sjukdomar. Lokala myndigheter valde att förbjuda DCBP men lobbyister från storföretagen pressade regeringen som valde att ogiltigförklara förbudet.

 

Barn och gravida löper störst risk

Rapporten visar att barn och gravida kvinnor drabbas värst av bekämpningsmedlens konsekvenser. Det handlar både om att konsumera mat som odlats med starka bekämpningsmedel och att bo i anslutning till sådana odlingar. Dödsfall bland barn som äter mat med höga halter av bekämpningsmedel existerar. De exempel som nämns är att 23 barn dog i Indien 2013 och 39 i Kina 2014, på grund av höga halter bekämpningsmedel i maten.

Rapporten visar också att det oftast inte hjälper att tvätta maten före tillagning för att minska halterna av bekämpningsmedel. Majoriteten av bekämpningsmedlen sätter sig i grödan genom rötterna, och att då tvätta av ytan är meningslöst.

Genmanipulerade grödor lyfts fram av storföretagen som ett miljövänligare alternativ, men rapporten slår fast att studier visar att det inte finns något stöd för det påståendet utan att det behövs mer forskning på området. Anledningen till att de genmanipulerade grödorna anses vara bättre för miljön är att de inte sprayas med bekämpningsmedel. Grödorna klarar själva av att producera bekämpningsmedel som har en negativ påverkan på miljön, visar forskning.

Grödorna som utsätts för mest bekämpningsmedel är inte de som äts av människor utan som odlas för kommersiellt bruk. Palmolja och sojabönor är de produkter som besprutas hårdast.

Storföretagen påverkar ländernas lagar

I dagens globaliserade värld är det tre företag som står för 65% av världens tillverkning av bekämpningsmedel: Monsanto & Bayer, Dow & Dupont och Syngenta & ChemChina. Företagens lobbyister använder sig av företagens egna studier med köpta forskare för att pressa regeringar att undvika förbud och regleringar kring bekämpningsmedel. Studierna blir ofta ifrågasatta av andra i forskarvärlden.
Värst drabbade av storföretagens lobbyister är de U-länder som producerar grödor för I-ländernas marknader.

 

Här hittar du hela rapporten: Report of the Special Rapporteur on the right to food

 

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se