Kontakta oss

INRIKES

Vänsterpartiet vacklar i frågan om vinster i välfärden

Publicerat

den

INRIKES| Vänsterpartiet ser ut att vackla i frågan om vinster i välfärden. DI rapporterade nyligen att regeringen vill få Vänsterpartiet att gå med på att sjukvården undantas från det vinsttak som Reepalu-utredningen förslagit.

Det finns inom Socialdemokraterna en oro för den debatt som väntar om man lägger fram ett generellt vinsttak för hela den svenska välfärden. Man vill i stället lägga allt krut på slaget om skolvinsterna – där man tror sig ha en vinnande valfråga.

Socialdemokraterna är samtidigt hårt bakbundna av den vinstuppgörelse man slöt med Vänsterpartiet bara dagar efter att regeringen Löfven tillträtt. Där står det tydligt att vinstintresset ska bort från hela den svenska välfärden, och det var också det som låg till grund för utredaren Ilmar Reepalus förslag om ett vinsttak på 7 procent.

Vänsterpartiet svänger i frågan om vinster i välfärden 
Men nu öppnar V för att olika lösningar kan användas för olika välfärdssektorer, och det är därmed inte längre skrivet i sten att vinsttaket måste genomföras för hela välfärden. Partiets kamp för att stoppa vinster i välfärden är inte längre viktig fråga när partiet riskeras att lämnas utanför maktens korridorer av regeringen.

Vad det innebär i praktiken återstår att se och Ulla Andersson vill inte fullt ut bekänna färg inför de förhandlingar som ska inledas mellan regeringen och V.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons