Kontakta oss

EKONOMI

Vänsterpartiet vill införa en bankskatt

Publicerat

den

EKONOMI Vänsterpartiet vill införa en skatt på bankernas övervinster. Pengarna ska istället gå till välfärden. Flera andra europeiska länder har redan infört en liknande skatt.

Nooshi Dadgostar höll nyligen sitt sommartal där hon meddelade att Vänsterpartiet föreslår en tillfällig oligopolskatt för bankernas övervinster.

I samband med inflationen har bankernas vinster skjutit i höjden. Ett exempel är Swedbank som de senaste fem åren i genomsnitt gjort en vinst på 23,3 miljarder årligen medan de förväntas göra en vinst på 45 miljarder för 2023. Anledningen till rekordvinster är de höjda boräntorna.

– Det här är vår tids bankrån. Din bank rånar dig, precis när du har det som tuffast. Den här regeringen har släppt in rånaren, säger Dadgostar i sitt sommartal.

Tidigare i Sveriges historia har politikerna använt den statliga banken SBAB för att pressa ner räntorna och bankernas vinster till förmån för medborgarna. Vänsterpartiet la tidigare detta förslag i riksdagen men det röstades ner av den blåbruna regeringen.

Finns redan i flera andra länder
En oligopolskatt på bankernas övervinster under inflationen har införts i bland annat Tjeckien, Litauen och Spanien. De tre olika länderna har infört lika olika modeller och Vänsterpartiet baserar sin modell på Tjeckiens reform.

Tjeckien har infört en 60% skatt för energibolagen och bankernas vinster för 2023-2025. Skatten ska tas ut på vinster på över 120% av vinstsnittet mellan 2018–2021 utöver bolagsskatten.

Vänsterpartiet vill se en skatt på 50% av bankernas övervinster 2024-2026, som kan förlängas om bankernas vinster fortsätter att skena. Enligt Vänsterpartiets beräkningar kommer den nya skatten på 20 miljarder i statskassan.

Vänsterpartiet vill att den nya skatten oavkortat ska gå till välfärden som förväntas gå på ett underskott med 23 miljarder på den blåbruna regeringens budget.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se