Kontakta oss

EU

Vänsterpartister tar strid för EU-utträde​

Publicerat

den

VÄNSTERPARTIET Partiledningen vill ta bort utträdeskravet för EU i Vänsterpartiets nya partiprogram. Nu tar flera partiföreningar upp striden om EU-utträdet inför kongressen i maj.

Vänsterpartiets nya partiprogram kommer antas under partiets kongress i Västerås i maj. Vid sidan om valet av ny ordförande är frågan om ett svenskt EU-utträde den klart mest debatterade inom partiet. Inför EU-valet 2019 ändrade Vänsterpartiet sin tidigare linje om att kräva ett svenskt EU-utträde. Partiledningen refererade till det förändrade opinionsläget i och med ”Brexit”. Inför Vänsterpartiets kongress 2020 har partiledningen tagit bort det tidigare utträdeskravet från sitt förslag till förnyat partiprogram. Kritiker inom partiet menar att förändringen i partiprogrammet saknar grund hos medlemmarna.​

”EU är inget samarbete, det är en överstatlig högerteknokrati. Dess grundlagar ger den allra största makten till ”apolitiska” byråkrater som ska verka på grundval av fördrag (grundlagar) som är sprängfyllda med högerpolitik. Fördragen kan endast ändras om EU:s samtliga medlemsstater samtidigt enas om något annat. Såväl allmännyttiga bostadsföretag som nationella förbud mot fossildrivna bilar anses enligt EU-rätten vara olagliga marknadshinder”, skriver Joel Nordström, tidigare anställd av Vänsterpartiet i Europaparlamentet i en debattartikel i tidningen Flamman.

Stort stöd för EU-utträde​

Flera medlemmar och partiföreningar har redan skickat in motioner om att behålla kravet på ett svenskt EU-utträde. Den motion som samlat flest underskrifter har rubriken ”För ett fortsatt EU-motstånd”. Hittills stöds den av V-distrikten i Skåne, Göteborg, Västerbotten, Uppsala län samt V-föreningarna i Umeå, Ulricehamn och Allingsås.​

”Att ge upp kampen för ett EU-utträde av rädsla för den tillfälliga opinionen anser vi är att avsäga sig mycket av existensberättigandet som politiskt parti.​ (…) Vi menar att goda internationella samarbeten förutsätter transparens, nationell självständighet och demokratiska  strukturer för parterna på både europeisk och global nivå. Därför föredrar vi ömsesidiga samarbeten mellan länder och är motståndare till en överstatlig styrning av Europa. För att dessa samarbeten ska bli möjliga behöver Sverige lämna EU”, kan man läsa i motionen.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se