Kontakta oss

UTRIKES

Världssvälten fortsätter öka

Publicerat

den

KAPITALISM Världssvälten och antalet undernärda människor ökar för tredje året i rad. Var nionde person på jorden beräknas inte ha tillgång till tillräckligt med mat.

820 miljoner människor på jorden har inte tillgång till den näring de behöver skriver fem FN-organisationer i en gemensam rapport. Världssvälten och antalet undernärda ökar för tredje året i rad. FNs utvecklingsmål med att utrota hungern 2030 blir allt svårare att nå när utvecklingen går åt fel håll.

Värst drabbade är befolkningen i Östafrika. I Östafrika beräknas var tredje person vara undernärd. I Europa och Nordamerika där undernäringen är som lägst har 8% en osäker livsmedelsförsörjning.

Ökande klassklyftor och miljökatastrofer
Enligt rapporten är en av de bakomliggande orsakerna att ekonomin utvecklas svagt i råvaruexporterande länder samtidigt som klassklyftorna ökar globalt. Skillnad på rik och fattig har stora skillnader. Rapporten visar att överkonsumtion leder till att antalet överviktiga ökar. Övervikten leder till fyra miljoner extra dödsfall per år.

En annan bidragande orsak är miljöproblem. Runt två miljarder av jordens befolkning har en osäker livsmedelsförsörjning som främst beror på ökande miljöproblem och konflikter.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se