Kontakta oss

UTRIKES

Nynazistisk vapenhärva kan ha kopplingar till Sverige

Publicerat

den

INRIKES  Enligt polisens antiterror-styrka är vapenbeslaget ett av de största som har upptäckts i Italien. Över 300 vapen och vapendelar, 800 kulor av varierande kaliber, 20 bajonetter, automatvapen och en luftvärnsrobot beslagtogs i räden. Av allt att döma kan de italienska högerextremister ha kopplingar till Sverige.

Tre personer har gripits och enligt myndigheterna misstänker man att vapenarsenalen skulle säljas vidare. En av de gripna är 50-åriga Fabio Del Bergiolo, tidigare företrädare för nazistpartiet Forza Nuova.

I måndags gick polisen i Turin ut med att tillslaget var kopplat till högerextremister ”som har stridit emot (ryskstödda) seperatisterna i Donbassregionen i Ukraina”. Under tisdagen släppte polisen ytterligare ett uttalande där man berättade att tillslaget var resultatet av en utredning om högerextremister som ”deltagit i väpnade konflikter i Donbassregionen i Ukraina”. De italienska högerextremister som har deltagit i väpnade konflikter i Ukraina, har med största sannolikhet haft samröre med svenska nazister och högerextremister.

För några veckor sedan avslöjade myndigheterna en italiensk man som agerat rekryterare åt den fascistiska militärförbandet Azovförbandet. Ett militärförband med klara kopplingar till Sverige och svenska högerextremister.

Azov grundades av inrikesministeriet i samband med Majdanrevolten 2014 men organiserades av fascister från Socialnationalistiska församlingen (SNA). Samma år började svenska nazister, från bland annat numera nedlagda Svenskarnas Parti, rekrytera svenska frivilliga till de väpnade konflikterna i landet. Året därpå hade Säpo identifierat ett 30-tal svenska högerextremister som anslutit sig till Azov.

Minst en svensk har misstänkts för krigsbrott i Ukraina. Enligt FN-utredningar har Azovförbandet gjort sig skyldiga till bland annat avrättningar och tortyr.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se