Kontakta oss

EKONOMI

Får mångmiljarder i krisstöd – vill dela ut 12 miljarder till aktieägarna

Publicerat

den

Foto: Christopher Persson

EKONOMI   Coronaviruset har slagit hårt mot Volvokoncernen som permitterar samtliga 20 000 anställda i Sverige.  Situationen har gjort att staten har gått in med miljardstöd till koncernen. Trots det meddelar Volvoledningen att bolaget vill dela ut hela 12 miljarder i vinst till aktieägarna.

Volvo AB har stoppat all produktion i Sverige. Samtliga 20 000 anställda har korttidspermitteras. Orsaken är krisen som uppstått i samband med Coronaviruset där företaget bland annat drabbats av materialbrist och minskad efterfrågan.

Mångmiljarder i krisstöd

Permitteringen innebär att de anställda kommer vara hemma och få upp till 92,5% av sin lön. Staten har slagit fast att staten, det vill säga skattebetalarna, ska stå för tre fjärdedelar av koncernens lönekostnader. Vilket innebär att Volvo tar emot mångmiljardbelopp i krisstöd.

Vill dela ut 12 miljarder till aktieägarna

Trots att Volvo tar emot skattepengar från staten tänker de fortsätta att dela ut stora miljardvinster till sina aktieägare, det rapporterar tidningen ETC. Totalt kommer företaget betala ut 11,7 miljarder i vinst. De två största aktieägarna Geely Holding och Industrivärden kommer dela på två miljarder kronor.

Ursprungligen tänkte företaget betala ut runt 16 miljarder kronor i vinst. Koncernens styrelse beslutade förra veckan att minska utdelningen.

Vid den senaste finanskrisen 2009 valde Volvo att inte betala ut några vinster till aktieägarna. På frågan om varför företaget inte gör som 2009 svarar de att det inte finns något sådant förslag.

– Nej, det finns inget sådant förslag, men det är bolagsstämman som beslutar i den frågan, säger Claes Eliasson, Volvos presschef till ETC.

 

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se