Kontakta oss

NOTISER

10 000 brandmän har tröttnat – Nu går de ut i strejk

Publicerat

den

brandman2
INRIKES
| Sveriges deltidsbrandmän har inte fått ett nytt kollektivavtal på 46 år. Nu tar de strid för sin överlevnad. 10 000 brandmän tar nu upp klasskampen och går ut i strejk.

Mer än 10 000 deltidsbrandmän går ut i strejk efter att Brandmännens riksförbund inte kunde accepterat medlarnas slutbud. Brandmän i många deltidsbrandkårer kommer bland annat vägra extra jourtid framöver. Brandmännen menar på att effekterna tyvärr kommer bli kännbara i många deltidsbrandkårer men att det är det enda sättet att få verksamheten att fungera på sikt.

I 16 år har deltidsbrandmännen försökt förhandla med sin arbetsköparorganisation, utan att ha nått några resultat. Arbetsköparparten, Sveriges Kommuner och Landsting, (SKL) har inte visat något intresse att förbättra arbetsvillkoren för deltidsbrandmännen som riskerar sina liv för att hjälpa allmänheten.

Många bland deltidsbrandmännen är inte säkra på att arbetsköparsidan, Sveriges Kommuner och Landsting, (SKL) vill ha kvar deltidsbrandkårerna. 2012 påbörjades förhandlingar om ett nytt avtal, men plötsligt byttes arbetsköparnas representanter ut och det man arbetat fram revs upp. Arbetsköparens agerande visar tydligt att man inte tar deltidsbrandmännens arbete på allvar.

Vill inte att allmänheten ska drabbas

Brandkårerna kommer att rycka ut på larm under konflikten, men de kommer inte att rulla in slangarna och man säger nej till extra jourtid.

Deltidsbrandmännen har 3 600 kronor i ersättning för en jourvecka som inträffar var tredje eller var fjärde vecka. Förutom att ett modernt avtal tas fram kräver man även ett lönepåslag på 15 procent fördelat över fyra år.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se