Kontakta oss

NOTISER

Starka reaktioner efter misshandeln av Elias – Nu anmäls Malmöpolisen till justitieombudsmannen

Publicerat

den

sällströmdavid
INRIKES
| Igår kunde Aktuellt Fokus berätta om polisens misshandel av 20-åriga Elias i Malmöstadsdelen Lindängen. Nyheten slog ner på sociala medier och människor runt om i landet har reagerat med avsky mot Malmöpolisens agerande efteråt. Under söndagen lämnades den första anmälan in till justitieombudsmannen.

Nyheten snappades snabbt upp på sociala medier och innebar inte bara svidande kritik mot polisen. Privatpersoner har även gått ut med att de har anmält Malmöpolisen till justitieombudsmannen (JO). Aktuellt Fokus har talat med vänsterpartisten David Sällström, en av de som har beslutat sig för att göra en JO-anmälan. David arbetar som kriminalvårdare och är insatt i beslutsprocesserna.

David började med att kommentera nyheten vi lade upp. Han skrev att han tänkte använda nyhetsartikeln om Elias för att formulera en JO-anmälan mot Malmöpolisen med anledningen av det inträffade. Av den anledningen valde vi att ta kontakt med David för att höra hans åsikter om det hela.

I kommentarsfältet skrev du att att du tänkte använda Aktuellt Fokus artikel till att formulera en JO-anmälan mot polisen. Hur tänkte du där?

Som jag ser det var det styckena och händelsebeskrivningen som jag fastnade för. De går att använda för att författa en anmälan. Speciellt med tanke på hänvisningen till den rådande lagstiftningen. Jag var faktiskt på väg att slänga iväg anmälan nu när ni hörde av er.

Varför väljer du att vända dig till Justitieombudsmannen?

Jag läste om vad som hade hänt Elias och jag reagerade kraftigt…ja jag blev upprörd helt enkelt och kände att det inte ska få gå till på det där sättet i Sverige. Även polisen ska följa lagarna, därför är det viktigt att protestera på de sätt man kan och använda sig av de ramar som finns. Dessutom är problemen för vanliga och allvarliga för att kunna ignorera. Det är min skyldighet som privatperson att göra det jag kan när medmänniskors rättigheter kränks av staten.

Det finns ju de som menar att poliserna inte har gjort något konstigt. Varför reagerade du?

Det finns som sagt ett strängt regelverk kring det här. Polisen ska inte använda sig av lagen för att trakassera invandrarungdomar i förorten för att i nästa sekund själva bryta mot lagen. Att polisen inte förde någon rapport, inte rapporterade till sina befäl eller ens fyllde i en händelserapport efter omhändertagandet är förkastligt i en rättsstat. Därför är det viktigt att justitieombudsmannen får kännedom om det hela och kan titta på fallet.

Lust att utveckla?

När anmälan ska behandlas kommer tvingas polischeferna att skriva rapporter de inte vill skriva. Det innebär att de i efterhand inte kan hävda att de inte kände till vad deras anställda gjorde. Det innebär kanske ingen direkt förändring men det innebär faktiskt att cheferna får det jobbigt vilket kan leda till att de slutligen agerar mot olämplig personal.

Tror du att din anmälan kommer innebära något rent konkret?

Jag hoppas det men samtidigt så tror jag faktiskt inte det.

Under söndagseftermiddagen strax efter Aktuellt Fokus hade ringt upp skickade David Sällström en kopia på anmälan. I kopian ser man att Sällström har använt sig av Aktuellt Fokus rapportering i sin helhet då han skickade in sin anmälan. Anmälan skickades via JO:s anmälningsformulär på ombudsmannens hemsida.

joanm

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se