Kontakta oss

EKONOMI

184 personer kontrollerar halva Sverige

Publicerat

den

INRIKES Mindre än tvåhundra personer kontrollerar över hälften av Sveriges resurser. Majoriteten av svenskarna, drygt 80 procent, tvingas dela på 13 procent av resurserna – trots att det är vanligt folk som arbetar och får samhällsfunktionerna att fungera.

Sverige har fått rekordmånga miljardärer i år. I takt med att de superrika blir fler ökar även den ekonomiska ojämlikheten, vilket framförallt märkts av när det gäller ökningen av antalet hemlösa och fattigpensionärer. När det gäller reell makt över landets resurser ser det ännu värre ut.

Enligt den senaste statistiken från Veckans affärer, äger Sveriges superrika över hälften av Sveriges ekonomiska resurser. En enorm siffra med tanke på att de superrika bara utgörs av 184 personer.

De 184 personerna kontrollerar i dag resurser värda minst 2140 miljarder kronor. Vilket motsvarar drygt hälften av hela Sveriges totala BNP.

Antidemokratiska system avgör

I en undersökning som gjordes av United Minds på uppdrag av Aftonbladet 2014, visade det sig att 80 procent av svenska folket bara har kontroll över 13 procent av landets ekonomiska resurser. Sveriges rikaste femtedel kontrollerar hela 87 procent av Sveriges resurser.

Samtliga åtta partier i riksdagen ställer sig bakom det nuvarande odemokratiska systemet. Inget av de åtta partierna driver frågan om demokratisk ekonomi

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se