Kontakta oss

KRÖNIKA

Nej Richard Herrey, sänkta bidrag till företagare är ingen ursäkt för kriminalitet

Publicerat

den

KRÖNIKA Varför försvarar Moderaternas riksdagskandidat Richard Herrey folk som hotar att begå brott om dom inte får bidrag? Det undrar dagens skribent som skriver om högerns argument i rut och rot-debatten.

Att Moderaternas riksdagskandidat Richard Herrey försvarar rut och rotbidragen är inte särskilt förvånande. Att försvara bidrag som gynnar gottställtarna är lite av Moderaternas signum. Det som är förvånande är snarare argumenten som Richard Herrey och övriga högern anger.

På Twitter anser Richard Herrey att rut och rotbidragen är till för att stoppa svartjobb. För att bevisa sin tes länkar han till en partisk opinionsartikel författad av ägarintressena i Sveriges byggindustrier och måleriföretag, som hävdar att svartjobben inom branscherna har ökat sedan regeringen stramade åt bidragen från 20 till 15 miljarder kronor.

Om privata företagare inte får miljardbidrag från staten så börjar privata företagare begå brott, är argumentet från högern.

Med samma högerlogik kan man även argumentera för statliga bidrag till horhus eftersom många ”massagesalonger” ändå säljer sex.

Är det så att en massa privata företagare blir kriminella så ska dessa lagföras. Så fungerar det för alla andra. När ägarintressena hotar med mer kriminella handlingar är det att betrakta som ett utpressningshot. Hade det gällt arbetare som hotar med generalstrejk mot lönedumpningen hade landets moderater med största sannolikhet rasat. Men när det gäller privata företagare som hotar att begå brott om dom inte får tillräckligt många miljarder i bidrag, tar högern de kriminellas parti.

P.s. Försörjningsstöd till behövande kostar staten 10.5 miljarder. Rut och rotbidrag som gynnar gottställtare 15 miljarder. Vilka behöver mest stöd?

Kim Fredriksson
Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se