Kontakta oss

INRIKES

Mångmiljonären Jureskog kallar arbetslösa för ”slöfockar”

Publicerat

den

Faksimil Youtube

KLASSFÖRAKTET    Villkoren och lönerna inom restaurangbranschen är så pass dåliga att arbetslösa restaurangarbetare hellre söker sig till andra branscher än att jobba kvar. ”Slöfockar” enligt mångmiljonären Johan Jureskog som vill att kockar ska jobba för dricks.

Bristen på personal har blivit allt vanligare inom restaurangbranschen. Just nu finns det drygt 6000 lediga jobb inom branschen. Hotell- och restaurangfacket som har nära kontakt med medlemmarna ute i landet förklarar arbetskraftsbristen med dåliga löner och villkor, krögarna lockar helt enkelt inte till sig arbetskraft. En annan förklaring är coronapandemin.

– Jag tror att det finns många orsaker. En är att hela branschen stod still under covid. Efter det har många valt att lämna, flera blev av med sina anställningar över en dag och har inte kommit tillbaka, säger Malin Ackholt, förbundsordförande på HRF till Aftonbladet.

Kändiskrögaren och mångmiljonären Johan Jureskog ser dock inga problem med de usla villkoren. Trots att det är arbetarna som skapar krogarnas värde vill mångmiljonären se ännu lägre löner och sämre villkor för arbetarna. Likt många andra kapitalister vill Jureskog slippa betala sociala avgifter, vilket är avstått löneutrymme, och behålla pengarna i egen ficka.

– Facket har satt en sådan sjuk minimilön för när man kommer ut från skolan och inte kan något. Om du har 130 spänn, som är minimilönen i restaurangbranschen, då betalar jag som arbetsgivare 43 procent i sociala avgifter, säger Johan Jureskog till Aftonbladet.

Leva på dricks

På frågan om det inte är viktigt att ha en lön som går att leva på svarar Jureskog att man kan få en bra lön om man får några tusen i dricks.

– Självklart. Men om du jobbar 173 timmar i månaden och får några tusen i dricks, då får du kanske 23–24 000 i månaden, det är en ganska bra lön utan högutbildning eller nåt.

”Slöfockar”

De arbetslösa restaurangarbetare som hellre söker sig till andra branscher än att jobba för skitvillkor, kallar Jureskog för ”slöfockar”.

– Jag är ledsen att säga det, men i isåfall är det slöfockar som går hemma, säger han.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se