Kontakta oss

INRIKES

Ockerhyra och gratisarbete – skamlös hyresannons skapar reaktioner på nätet

Publicerat

den

Faksimil Blocket

BOSTADSBRISTEN    Utöver hyran på 5000 kronor i månaden för ett rum på 12 kvadratmeter kräver hyresvärden att hyresgästen ska jobba gratis som au pair och skura familjens toaletter. Annonsen på Blocket har skapat häftiga reaktioner på sociala medier. ”Detta var fan det sjukaste på länge”, skriver en person på Twitter.

Hyresannonsen på Blocket gäller ett möblerat rum i en villa eller ett mindre attefallshus i Farsta utanför Stockholm. Men det är bara en hake. Hyresvärden kräver att hyresgästen ska jobba gratis upp till två timmar om dagen åt familjen. Som exempel på sysslor nämner hyresvärden bland annat diskning, barnvakt och skura toaletterna.

”Sysslor kan vara: laga mat till alla, ta hand om disk i köket, dammsuga, vara barnvakt, gå ut på promenad med hunden, skura toaletterna.”, står det i annonsen.

Om hyresvärden hade betalat avtalsenlig lön för sysslorna hade summan landat någonstans mellan 7000-8000 kronor i månaden – det vill säga mer än hyresvärden kräver i hyra.

De senaste dagarna har den aktuella bostadsannonsen fått rejäl spridning på sociala medier. Många människor gör narr av hyresvärden medan andra förfäras över att hyresvärden vill utnyttja dagens bostadsbrist genom att kräva gratisarbete av sin framtida hyresgäst.

Här är några av alla reaktioner på den sjuka hyresannonsen.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se