Kontakta oss

INRIKES

200 000 svenska barn lever i skuldsatta hem

Publicerat

den

KLASSAMHÄLLET Enligt en kommande rapport lever ungefär 200 000 svenska barn med föräldrar som har skulder hos Kronofogden. Många av familjerna har svårt att bli skuldfria.

Antalet svenskar som har skulder hos Kronofogden ökar i det svenska klassamhället. Forskaren Davor Vuleta arbetar med en doktorsavhandling, och till hösten släpper han en rapport som speglar skuldproblemen i Sverige. Inför rapporten har han studerat hur många barn vars föräldrar som är skuldsatta hos Kronofogden.

Siffrorna till rapporten är preliminära och bygger på en samkörning av uppgifter från Kronofogden och Statistiska centralbyrån, SCB. De visar att nästan 200 000 barn växer upp i skuldsatta hushåll.

Vuleta, som tagit fram siffrorna, arbetar på Kronofogden och gör samtidigt forskarstudier på Lunds universitet. Hans forskning ska resultera i en doktorsavhandling i rättssociologi i början av 2020-talet.

I slutet av 2013 lade Anna Hedborg (S) fram sin utredning om överskuldsättning. Kartläggningen som gjordes visade att det fanns ungefär 160 000 barn i hushåll där minst en förälder hade en skuld hos Kronofogden.

Det finns inget som tyder på att antalet skuldsatta minskat sedan dess. Siffrorna visar snarare att problemet ökat och att fler familjer blivit skuldsatta.

– Vi har 130 000 personer som funnits hos Kronofogden sedan 1989. De har fastnat i en ond spiral, säger Davor Vuleta till DN.

 

Rickard Karlsson
rickard.karlsson@aktuelltfokus.se