Kontakta oss

DEBATT

Joakim Månsson Bengtsson: ”Sluta dalta med nazisterna!”

Publicerat

den

KRÖNIKA Joakim Månsson Bengtsson sitter i partistyrelsen för Feministiskt Initiativ, är kommunpolitiker samt aktivist i föreningen Hjälp Tiggare i Lund. Under Almedalsveckan tvingades han möta samma naziströrelse som regelbundet hotar honom till livet. I en exklusiv debattartikel på Aktuellt Fokus berättar Joakim om sina upplevelser samtidigt som han riktar kritik mot polisen.

Där står de. Nu har de kommit. Luften går ur oss.

Vi är en grupp av människorättsaktivister som går tillsammans hela dagarna. Många av oss är politiska företrädare och personer som definierar sig inom olika minoriteter. Almedalen är inte säker för såna som oss just nu. Såna som sticker ut hakan och säger ifrån mot vardagsrasism. Såna som kämpar för allas mänskliga rättigheter. Såna som vill välkomna flyende medmänniskor till trygghet, erbjuda trygghet på riktigt genom amnesti, permanenta uppehållstillstånd och ge ett bra mottagande till de som välkomnats hit. Såna som exempelvis definierar oss som HBTQIA(+)personer eller är rasifierade. Såna som vi är enligt dem, enligt nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, ett hot mot den nordiska rasen. Vi utför ett folkmord menar de, och borde straffas hårt för detta.

Artiklar skrivs om oss på Nordfronts hemsida och hatet, hoten och kränkningarna viner tätt i kommentarsfälten. Att ”gasa judar”, att ”städa undan” romer och att ”krossa homolobbyn” är meningar som är vanligt förekommande. Vissa skriver öppet om hur de heilar på romerna som ber om hjälp från förbipasserande. Även i Almedalen heilades det. Flera gånger.

I år var första gången jag bjöds in som paneldeltagare i Almedalen. Det var väldigt kul att höra att mina erfarenheter av att arbeta med EU-medborgare i utsatthet i Lund efterfrågades. Jag pratade om vårt IOP (Idéburet Offentligt Partnerskap) som vi har tillsammans med Lunds kommun, Crossroads Lund och Svenska Kyrkan Lunds Pastorat. IOP:t är grunden varpå Skånes enda härbärge riktat till EU-medborgare i utsatthet kan drivas. Fantastiskt att få prata om lösningar och om vad kommun och ideell sektor kan göra för att stötta samhällsinkludering, fattigdomsbekämpning och för att säkerställa att de mänskliga rättigheterna respekteras för alla. Det motsägelsefulla var att inte bara vi som vill bekämpa fattigdom och utsatthet välkomnades till Almedalen utan även de som vill ha bort både oss och våra romska vänner som vi stöttar.

Nazisterna välkomnades nämligen också.

På fredagen står de där. RFSL har ställt in programpunkter, Mångfaldsparaden har flyttats, en förening för och bestående av funktionsnedsatta har flytt och SÅ många medmänniskor kan inte delta längre p.g.a. rädslan. Vissa kom aldrig eller beger sig nu för sin säkerhets skull, och vi som blivit hotade direkt av NMR:s anhängare får ha ständig kontakt med polis. Där står de. Nu har de kommit. Luften går ur oss. En journalist bad mig beskriva hur det kändes att i Mångfaldsparaden passera nazisternas tält och hur det känns att aldrig kunna gå ensam här och ha hotet över sig hela tiden. Jag kunde inte beskriva det, hur ska jag kunna beskriva det.

2017 tillåts ett parti som grundar sig helt och fullt på nazismens ideologi att propagera som vilket parti som helst i Almedalen. De tillåts år 2017 att demonstrera samt organisera sig och vi skyddar dem med de demokratiska rättigheter som vi gemensamt byggt upp och som de vill rasera. Hur går det att beskriva den besvikelsen på samhället, rädslan och osäkerheten, för att inte tala om fruktan? Jag var i Auschwitz för bara någon månad sedan. Att vi efter något så fruktansvärt i vår historia kan tillåta dem marknadsföra sig och sprida sin hatiska politik går inte att beskriva. Nazismen är historia, det har jag alltid tänkt. Förmodligen för att jag är privilegierad. Men det har efter Almedalsveckan gått upp för mig att nazismen är skrämmande levande än idag.

Jag tog ingen debatt med dem under veckan. Jag förstår inte vad vi skulle prata om. Däremot gör jag allt jag kan för att trygga samhället genom en kärleksfull och medmänsklig politik. Ibland tvingas en vara lite ”hård” och ropa för ett förbud. Även i den kärleksfulla rörelsen. Och det är vi många som gör nu. Nu får det vara nog, inget mer daltande med nazister. Förbjud nazistiska organisationer nu!

De av oss som står upp för de mänskliga rättigheterna kan inte acceptera vare sig rasism, fascism eller nazism. Vi ska enligt FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna nämligen vara skyddade mot detta. För mig väger de mänskliga rättigheterna alltid tyngst. Jag vill att vi som lever idag ska kunna berätta följande med stolthet för kommande generationer:

Vi såg dem, vi var där och vi protesterade.

 

Joakim Månsson Bengtsson – Kommunfullmäktigeledamot Lund (Fi), suppleant i partistyrelsen för Fi och talesperson i frågor gällande EU-medborgare i utsatthet i Lund. Deltog under Almedalsveckan som ordförande i föreningen Hjälp tiggare i Lund.

redaktionen@aktuelltfokus.se