Kontakta oss

UTRIKES

27-årig högeraktivist bakom terrorskjutningen i tyska Halle

Publicerat

den

HÖGERVÅLDET   Två dödades och två allvarligt skadade i samband med en terrorskjutning i tyska Halle tidigare idag. Motivet bakom terrorn är högernationalism.

Gärningsmannen, 27-åriga högeraktivisten Stephan Balliet, försökte ta sig in i en synagogan i Halle där ett 70-tal personer hade samlats för att fira den judiska högtiden Yom Kippur. När detta misslyckades kastade han brandbomber och avlossade skott mot den låsta huvudingången. I samband med detta sköts en kvinna ihjäl och ytterligare en person skadades allvarligt. Efter att högeraktivisten lämnade platsen begav han sig till ett närliggande kebabhak och sköt två personer varav den ena ska ha dött på väg till sjukhuset.

Den 27-åriga mannen är uttalad högernationalist och livesände delar av terrorattacken på Twitch. Under attacken gjorde han flera uttalanden som klargjorde att motivet grundar sig i högernationalistiska konspirationsteorier om feminismen och judarna. I videon påstår Balliet att feminismen är orsaken till lägre födslar i västvärlden, vilket är orsaken till massflykten till Europa. Allt detta är judarnas fel enligt den nu gripna högeraktivisten.

Terrordådet i Halle är bara det senaste i raden som skakar Tyskland. I juni avrättades KD-politikern Walter Lübcke i sitt hem av en 45-årig man med kopplingar till det militanta nätverket Blood and Honour. I slutet av september åtalades åtta män för att ha planerat terrorattacker i centrala Berlin. Bara det senaste året har tusentals organiserade hatbrott utförts av nazister och andra nationalistiska högeraktivister.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se