Kontakta oss

INRIKES

28-årig antinazist – Nordiska Motståndsrörelsens senaste mordoffer

Publicerat

den

HÖGERVÅLDET| Lördagen den 10 september blev en ung man grovt misshandlad av Nordiska Motståndsrörelsen under en nazistisk manifestation. Idag kom det tragiska beskedet att offret har avlidit.

 

Den nazistiska terrororganisationens senaste mordoffer blev en 28-årig man.

Den grova dödsmisshandeln inträffade nära Helsingfors centralstation vid 13-tiden och enligt ett Facebook-inlägg från 28-åringens far skriver fadern att sonen dog på Mejlans sjukhus sent under fredagskvällen.

Uppgifterna har även bekräftats av finska Hufvudstadsbladet. Enligt tidningen ska 28-åringen avlidit på grund av den skallskada han tillfogats av nationalisterna sex dagar tidigare.

Nazistisk terrororganisation

Nordiska motståndsrörelsen är Nordens mest våldsamma terrororganisation. Organisationens medlemmar kallar sig antingen för nationalister eller nationalsocialister och har flera mord och mordförsök på sina samveten. Ledningen som styr organisationen har sitt säte i Dalarna och har uppmanat sina anhängare att beväpna sig.

Flera aktivister har dömts för brott mot vapenlagen och brott mot knivlagen. Expo granskade i början av 2014 119 aktivister och fann att under 2013 var 65 av dessa dömda för brott. 51 % var dömda för olika typer av våld, såsom mord, misshandel och våldsamt upplopp. 49 % hade varit dömda för vapenbrott, och 17 % hade vid ett eller flera tillfällen dömts för hets mot folkgrupp.

Organisationen tog aldrig avstånd från den grova dödsmisshandeln. På NMR:s hemsida framgår det att nazisterna fann mordet moraliskt försvarbart på grund av offrets antinazistiska åsikter. På hemsidan beskriver Nordiska Motståndsrörelsen manifestationen som lyckad.

Den 12 november har nazistorganisationen utannonserat att de tänker demonstrera i Stockholm.

 

Text: Redaktionen

Foto: Arbetarmakt 

redaktionen@aktuelltfokus.se