Kontakta oss

UTRIKES

Storbritannien får humanitär FN-hjälp mot barnsvält

Publicerat

den

KAPITALISMEN    För första gången någonsin tvingas FN gå in med humanitär hjälp i Storbritannien. Anledningen är för att antalet barn som riskerar svält har ökat under det senaste året.

Unicef är en humanitär biståndsorganisation som verkar för barns rättigheter och välfärd. Organisationen agerar på uppdrag av FN, och är verksamma i länder där det råder humanitär kris. En sådan kris anses nu har uppstått i England som en direkt följd av den konservativa regeringens styre. Detta är första gången som Unicef tvingas bistå med humanitär nödhjälp i det egna landet. I samband med pandemin har barnfattigdomen i Storbritannien ökat markant. Behovet av livsmedelsbistånd uppges ha ökat med 47 procent under året. Enligt Unicef är situationen för landets barn jämförbar med läget som rådde under andra världskriget. Det rapporterar bland annat The Guardian.

Nödhjälpen kommer i synnerhet att bistå familjer i arbetarområden söder om London. Unicef går in med ett bidrag till lokala organisationer som arbetar aktivt med måltidshjälp till fattiga barnfamiljer. Pengarna kommer att räcka till matransoner till tusen utvalda hushåll över julhelgen.

En undersökning som utförts av välgörenhetsorganisationen Food Foundation visar att 2,4 miljoner barn i Storbritannien lever i familjer som har bristande tillgång till mat. Undersökningen genomfördes i maj och sedan dess har ytterligare 900,000 barn skrivit upp sig för gratis skolmåltider.

– Storbritannien är en av världens rikaste nationer. Nu delar Unicef ut nödransoner till barnen här för första gången någonsin. Fattigdom är ett politiskt val. Regeringen skulle kunna stoppa Storbritanniens barnfattigdom genom att låta beskatta de rika på ett rättvist sätt. Det vägrar dom att göra, skriver Labour-parlamentarikern Richard Burgon på Twitter.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se