Kontakta oss

INRIKES

Suk och Willgert vägrar ta avstånd från kvinnomisshandel: ”Inget grovt brott”

Publicerat

den

Foto: Faksimil Youtube/Bengt Oberger

INRIKES   Företrädarna för de nationalistiska högermedierna Nya Tider och SwebbTV vill inte ta avstånd från kvinnomisshandel och våldsamma extremister. Det säger chefredaktörerna Vavra Suk och Mikael Willgert i en färsk intervju.

För drygt en månad sedan avslöjade tidskriften Expo banden mellan extremnationalistiska Education4Future som arrangerade högerradikala Alternativa bokmässan och den våldsdömda extremisten Tor Paulsson som var riksorganisatör för det numera nedlagda partiet Nationaldemokraterna. I dagarna släppte den högerradikala tidningen Nya Dagbladet en ny artikel som avslöjar hur Education4Future har listat alternativa medier som samarbetspartners trots att det inte har funnits något samarbete.

Våld och entrism

2004 dömdes Tor Paulsson till fängelse i ett år och fyra månader för grov misshandel. Hovrätten sänkte dock straffet till 10 månaders fängelse för misshandel. Efter den sadistiska misshandeln intog Paulsson en mer dold bakgrund i den nationalistiska rörelsen, bland annat försökte han bygga upp semihemliga nätverk i syfte att påverka Sverigedemokraterna, Nordiska Motståndsrörelsen och Alternativ för Sverige. Nätverkets uppgift var att påverka i bakgrunden genom en frimuraraktig organisation.

Misshandlade nationella aktivister

Så sent som 2011 anklagades Tor Paulsson för att ha misshandlat två ledande aktivister i den extremnationalistiska ungdomsorganisationen Nordisk Ungdom. Misshandeln ska ha skett i samband med aktivisterna drack alkohol och badade bastu med Paulsson. En av aktivisterna har så kallad blödarsjuka och misshandlas så pass svårt att han tvingas uppsöka läkarvård. Efter den våldsamma händelsen bröt Nordisk Ungdom med Tor Paulsson och hans nätverk.

Efter Paulsson kom ut från fängelset intog han en dold roll i bakgrunden av den nationella rörelsen men på senare tid har han intagit en mer offentlig roll inom Education4Future, exempelvis talade han för föreningens räkning när Alternativa bokmässan invigdes i september. Utöver det har Paulsson även medverkat i en rad olika filmer på föreningens Youtubekonto. Flera av de personer som återfinns i Paulssons nätverk har numera fått nyckelpositioner inom bland annat Alternativ för Sverige.

Vill inte ta avstånd från kvinnomisshandel

När Nya Dagbladet ringer upp Nya Tiders chefredaktör Vavra Suk och frågar om vilket samröre Nya Tider har med Education4Future och Tor Paulsson vill Vavra Suk inte kritisera Tor Paulsson. Ej heller vill han ta avstånd från Tor Paulssons våldsamma historia. Istället lägger han locket på genom att hänvisa till att han har lämnat konflikterna inom Nationaldemokraterna bakom sig.

– Jag har lämnat Nationaldemokraterna och dessa konflikter bakom mig, så jag vill inte kommentera det som varit, säger Suk.

SwebbTV:s chefredaktör och grundare Mikael Willgerts säger att han inte uppfattar kvinnomisshandel som ett grovt brott. Även han vägrar ta avstånd från Tor Paulsson.

– Vi ser inte att vår uppgift är att sätta oss till doms men vi kan inte tänka oss att samarbeta med någon som är dömd för grova brott men det uppfattar jag inte att det handlar om i detta fall, säger Mikael Willgert bakom Swebbtv till Nya Dagbladet.

 

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se