Kontakta oss

INRIKES

65 procent av hyresstödet går till lyxvaruhus

Publicerat

den

INRIKES I samband med coronakrisen får flera företag möjlighet till ett hyresstöd. Stockholm har redan betalat ut 11,7 miljoner varav det mesta gått till NK. Samtidigt ökar hemlösheten i Sverige och för de som hyr sin bostad finns det inget hyresstöd.

Under coronakrisen är det nu möjligt för företag att få hjälp med att klara hyran. Regeringens hyresstöd går ut på att företaget först får hyresrabatt på sin lokalhyra. Hyresvärden ansöker sen om statligt stöd där staten tar halva kostnaden för hyresrabatten. Det statliga stödet får inte överstiga 25% av den ursprungliga hyran.

Stockholm har hittills tagit emot 6200 ansökningar på ett värde av 444 miljoner kronor. I nuläget har Stockholm gått igenom och godkänt 99 av ansökningarna. Ingen av ansökningarna har fått avslag. Enligt en granskning gjord av tidningen Mitt i så har över 65% av stödet i Stockholm gått till varuhuset NK.

NK har hittills tagit emot 7,6 miljoner i hyresstöd av skattebetalarna. En av lokalerna har fått ekonomiskt stöd på 919 000kr under en tremånadersperiod, vilket innebär att den ordinarie hyran för perioden är över 3,6 miljoner.

Inget hyresstöd för bostäder
Samtidigt som företag kan få hjälp med hyran under coronakrisen finns det inget motsvarande stöd för de som hyr sin bostad. Arbetslösheten i Sverige har ökat stort under coronakrisen. I juni hade över 200 000 nya arbetslösa registrerats på arbetsförmedlingen.

I Sverige råder det redan en bostadsbrist och ökande klassklyftor som lett till att hemlösheten ökar vilket förväntas förvärras med coronakrisen. Flera länder har förbjudit vräkningar under coronakrisen, ett av de länderna är Spanien. I Sverige finns det inga åtgärder för att förhindra vräkningar.

Hyresgästföreningen är en av de organisationer som vill se till att även folk som hyr sina bostäder ska få ett hyresstöd. Hyresgästföreningen har bland annat krav på hyresfria månader i allmännyttan och hyresrabatter.

Kampanjen Flagga gult har också skapats för att ta kampen för att folk inte ska bli hemlösa under coronakrisen. Kampanjen innebär att folk flaggar med gult i sina fönster eller på sin balkong. Flagga gult kräver tre hyresfria månader.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se