Kontakta oss

INRIKES

Palmeåklagaren sjabblade bort förhör med huvudmisstänkta högerextremister

Publicerat

den

Foto: Aktuellt Fokus

PALMEMORDET   Palmeutredarna förhörde aldrig huvudmisstänkta högerextremister. En av anledningarna var att åklagare Krister Petersson hörde av sig till fel ambassad. Utredarna lät även bli att hålla förhör med högintressanta personer kring den högerextrema tidskriften Contra som bedrev systematiska hatkampanjer och förföljde Olof Palme.

Förundersökningen om mordet på Olof Palme lades ner den 10 juni i år. Då släpptes även förundersökningssekretessen. Sedan dess har journalister och privatspanare begärt ut handlingar om fallet, vilket också Aktuellt Fokus har gjort.

Förhörde aldrig Contra

En av de grupperingar som länge misstänktes ligga bakom mordet på Olof Palme var den högerextrema sammanslutningen kring tidskriften Contra och Demokratisk Allians.  Täbybon CG Holm var en av de drivande i kampanjerna mot Olof Palme. Holm var även aktiv i den högerextrema sammanslutningen World Anti Communist League och var initiativtagare till tidskriften Contra som bedrev regelbundna hatkampanjer mot Palme och salufördes av Täbymoderaterna, där den utpekade Palmemördaren Stig Engström satt i styrelsen och representerade partiet i kommunfullmäktige. I en intervju med tidningen Expressen sade CG Holm att han inte kände till Stig Engström förrän långt efter mordet. Det är ett påstående som många tvivlar på eftersom Stig Engström var en lokal kändis i högerkretsar åren innan mordet skedde, och Holm hade även varit aktiv i Täbys MUF-avdelning.

CG Holm var tidigare anställd hos Industriförbundet, som var industriföretagens branschorganisation och hade nära relationer med Svenskt Näringsliv och Timbro. Vars tidigare vd Curt-Steffan Giesecke var chef över den svenska Stay Behind-rörelsen. Mötesplatser för Stay Behinds ledning var bland annat Alvar Lindencronas kontor i Skandiahuset på Sveavägen där där Stig Engström arbetade under Alvar Lindencrona.

Trots att CG Holm kan ha haft betydelse för utredningen har han aldrig blivit förhörd av Palmeutredarna.

Åklagaren kontaktade fel länder

En annan Contrakopplad individ som aldrig har blivit förhörd är den tidigare misstänkte Bertil Wedin, sedan tidigt åttiotal bosatt på Nordcypern. Bertil Wedin är före detta officer och underrättelseagent och är enligt egen utsago den som headhuntade CG Holm till Industriförbundet. Precis som CG Holm har Wedin kopplingar till tidskriften Contra – men också till den Sydafrikanska apartheidregimen och World Anti Communist League.

Genom åren har Palmeutredarna fått in ett antal tips om att Bertil Wedin skulle vara skyldig eller ha med mordet att göra. Palmeåklagaren Krister Petersson ville hålla förhör med honom men det blev aldrig av. Anledningen var att Krister Petersson hörde av sig till fel land, fel myndigheter – samt att Sveriges ambassadör vägrade hjälpa till att förmedla kontakten mellan Wedin och Krister Petersson.

Bertil Wedin är medborgare i turkiska republiken Nordcypern som är en självstyrande autonom stat sedan 1983 då Cypern delades i två delar, en grekcypriotisk (Republiken Cypern) och en turkcypriotisk (Nordcypern). Istället för att höra av sig direkt till Nordcypern om rättshjälp hörde Krister Petersson av sig till Turkiet, vilket resulterade i att han fick svaret att den turkcypriotiska adressen inte ligger i Turkiet.

Faksimil av Palmeutredningen

Sveriges ambassadör ville inte hjälpa till

Palmeåklagaren bad därefter om rättshjälp från Republiken Cypern – det vill säga den grekcypriotiska delen. Vilket nekades med hänvisning till att Republiken Cypern inte har någon kontroll över territoriet där Bertil Wedin är bosatt. När även detta försök gick åt pipsvängen valde Krister Petersson att höra av sig till den svenska ambassadören i Republiken Cypern, Anna Olsson Vrang, för att se om svenska ambassaden kunde vara till hjälp. Svenska ambassaden hade kontaktuppgifter till Bertil Wedin men ville inte hjälpa Palmeutredarna. I mailväxlingen mellan Anna Olsson Vrang och Krister Petersson skriver den svenska ambassadören att åklagarens förfrågan om hjälp med att kontakta Wedin inte kändes lämplig.

Faksimil av Palmeutredningen

 

Kim Fredriksson
Jenny Gustafsson

redaktionen@aktuelltfokus.se