Kontakta oss

iFOKUS

Sveriges rikaste kvinna tjänade miljarder på att ducka samhällsansvar

Publicerat

den

Foto: Jörgen Hildebrand / Mattias Blomgren

KRÖNIKA  Axfoods moderbolag lovar att ta samhällsansvar men istället för att motverka inflationen väljer bolaget att satsa på Greenwashing. Här är min lilla minigranskninng av bokslutet för Axel Johnsons AB.

I Sverige styrs livsmedelsindustrin av tre storbolag, Coop, Ica och Axfood. Eftersom mainstream media redan har fokuserat på Ica och Coop har jag som medborgarjournalist valt att fokusera på Axfood.

Axfood ägs till största delen av Sveriges rikaste kvinna, Antonia Ax:son Johnson, som tillsammans med sin familj kontrollerar Axfoods moderbolag Axel Johnsons AB. I Axfoodkoncernen ingår bland annat matjättarna Hemköp, Willys och delägarskap i City Gross och en rad andra matbutiker. För många blev 2022 års inflation en smärtsam upplevelse för plånboken men för Antonia Ax:son Johnson och familj blev det rena guldgruvan. Bokstavligt talat.

När Axel Johnsons AB släppte sitt bokslut för 2022 för några veckor sedan beskrev bolaget Ukrainakriget som orsaken till inflationen. Men enligt majoriteten av landets ekonomer är det inte bara krigets efterverkningar som är orsaken till att inflationen har rusat, något som spelar minst lika stor roll är storföretagens vinstmaximering. Vilket går ut över konsumenterna i form av högre priser.

Skyller inflationen på Ukrainakriget

När Axel Johnsons AB släppte sina siffror kunde läsarna få veta vad bolaget tycker om inflationen. Som tidigare nämnt skyller bolaget inflationen på Rysslands krig i Ukraina. Men bolaget konstaterar även att inflationen är negativ för svenska hushåll.

”I svensk ekonomi har krigets efterverkningar bidragit till en inflation som vi inte sett på mer än en generation, som gör att svenska hushåll tappar i realinkomst. Inflation på de nivåer vi nu ser, särskilt inom matområdet, är starkt negativa för både hushåll, företag och samhälle.”, skriver Axel Johnsson AB i sitt pressmeddelande.

Girighet lönar sig

I samma meddelande får läsarna reda på att Axfood gjorde ett ”mycket starkt resultat” på över 2,935 miljarder kronor och ”växer återigen mer än marknaden såväl i butik som online.”.

Axel Johnsons AB slår även fast att matinflationen har varit framgångsrik.

”Under ett år av rusande matinflation har Willys kombination av prisvärde och kvalitet varit särskilt framgångsrik, men även Hemköp har tagit marknadsandelar i förhållande till jämförbara konkurrenter.”, står det att läsa.

Greenwashing für alle

Så vad vill Sveriges rikaste kvinna och hennes familj göra åt matinflation framöver? Den som hoppas på att svaret är att slopa vinstmaximeringen och strunta i utdelningarna så länge krisen pågår hoppas tyvärr för mycket. Bolaget kommer nämligen inte göra någonting alls.

Istället för att motverka inflationen  kommer Axel Johnsons AB satsa på solenergi. Ja du läste rätt, solenergi.

Världsmarknadspriset har sjunkit

Trots kriget i Ukraina har internationella prisindex för livsmedelsprodukter fallit snart tolv hela månader i följd. Det uppger Trading Economics. Sett till siffrorna har priset på nästan alla matvarukategorier fallit. Trots det har Axfood drivit igenom de värsta prishöjningarna på mat sedan 1950-talet. I mars hade det internationella prisindexet på mat gått ner med hela 18,7 procent på ett år. Det är däremot inget som har märkts av på butikshyllorna i Sverige där företagarna har ökat matpriserna med över 22 procent under samma period.

Girighetsinflation är ett passande begrepp.

Solenergi är inte samhällsansvar

Nog för att solenergi är bra men att Axfoods moderbolag ska satsa på grön omställning och ren energi är ett mantra som vi har hört förut. Med tanke på att Antonia Ax:son Johnson med familj också tjänar pengar på fosilindustrin så blir budskapet motsägelsefullt.

Ansvar för det globala klimatet är inte heller samma sak som samhällsansvar. Hade Axfood-familjen velat ta samhällsansvar på riktigt så hade dom inte spätt på girighetsinflationen från början.

Och för den som undrar. 2022 blev naturligtvis ett rekordår för Axel Johnsons. Naturligtvis bara en ren tillfällighet om du frågar Timbro.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons