Kontakta oss

INRIKES

Kallade fascist för nazist – döms till skadestånd

Publicerat

den

Foto: Frankie Fouganthin

IMRIKES   En ung kvinna i Malmö har dömts till att betala skadestånd på 20 000 till en företrädare i det fascistiska partiet Alternativ för Sverige. Anledningen är för att kvinnan kallade AfS-företrädaren för nazist på sociala medier.

Det var i januari som Malmökvinnan kallade en företrädare för det fascistiska partiet Alternativ för Sverige för ”nazistisk hemmafru” på Twitter. AfS-företrädaren kände sig så pass kränkt att hon stämde Malmökvinnan för förtal. I en intervju hatsajten Samnytt kallar AfS-företrädaren det hela för ”otroligt obehagligt”. Nu har Malmö tingsrätt gett AfS-företrädarens rätt och dömt Malmökvinnan till att betala skadestånd på 20 000 kronor inklusive advokatkostnader.

En stor anledning till varför tingsrätten dömde till AfS-företrädarens fördel är för att den numera dömda Malmökvinnan inte svarade tingsrätten i tid, det vill säga en så kallad ”tredskodom”.

En tredskodom uttalas när den svarande parten inte har svarat på stämningsansökan eller inte har deltagit i rättegången på annat sätt. Med andra ord har rätten inte ens behövt pröva sakfrågan innan dom dömde till AfS-kvinnans fördel. Skulle den nu dömda Malmökvinnan besluta sig för att svara tingsrätten inom en månad kan domen komma att rivas upp och gå till förhandling.

Fascistiskt parti

2015 uteslöt Sverigedemokraterna en rad andra medlemmar och klippte banden till sitt dåvarande ungdomsförbund Anledningen till hela uteslutningshärvan var extremism och kopplingar till fascismen. 2018 bildade flera av de uteslutna medlemmarna partiet, Alternativ för Sverige, med före detta SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand som partiledare.

Sedan bildandet 2018 har AfS haft nära samarbeten och kopplingar till den våldsbejakande vit makt-miljön. Vilket blev väldigt uppenbart på partiets valsedlar i 2021 års kyrkoval. Då hade partiet flera kandidater som var dubbelanslutna i den nazistiska organisationen Det fria Sverige.

Så sent som 30 november 2022 demonstrerade AfS ett stenkast från judiska församlingen i Stockholm. Efter demonstrationen som hölls under parollen, ”Stoppa folkutbytet – Återvandring nu!”, stannade flera fascister till utanför synagogan och skrek antijudiska slagord.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se