Kontakta oss

INRIKES

ABF förbjuder seminarium om Karl Marx

Publicerat

den

INRIKES Enligt ABF i Stockholm är Karl Marx teorier om demokratisk ekonomi och total jämlikhet inte förenligt med demokratin. Det står nu klart efter att ABF-huset förbjuder ett Clarté-seminarium om Marx revolutionära teorier.

På lördag skulle Svenska Clartéförbundet, tillsammans med organisationen Arbetarbildning, hålla ett seminarium på ABF-huset i Stockholm med anledning av Karl Marx 200:e födelsedag. På valborgsmässoafton meddelade ABF att mötet inte kunde tillåtas i deras lokaler. Orsaken var att det inte passade med ABF:s värdegrund om demokrati och alla människors lika värde.

ABF betyder ”Arbetarnas bildningsförbund” och organisationen grundades 1912. Tanken var att skola arbetarklassen politiskt men även ge kurser i sådant som människor hade nytta av mer generellt, exempelvis mötesteknik, olika typer av hantverk eller bokcirklar om skönlitteratur.

Under nästan hela sin existens har ABF styrts av det socialdemokratiska partiet. I takt med att socialdemokratin har högervridits har toleransen för den radikala arbetarrörelsen minskat på ABF. Trots det har man fortsatt att bedriva exempelvis Socialistiskt forum på ABF i Stockholm. Men nu tycks taket sänkas ytterligare när ABF-huset förbjuder ett seminarium om Karl Marx teorier.

Svenska Clartéförbundet skriver i en kommentar på Facebook: ”ABF tillåter alltså inte diskussioner om arvet efter Marx, om de förenas med ett revolutionärt perspektiv – något som otvivelaktigt är en central del av Marx idéer. Det är förvånande reaktionärt ställningstagande av ABF […].”

På sin Facebooksida meddelar även Svenska Clartéförbundet att man letar efter en ny möteslokal. Besked om en alternativ lokal väntas idag, torsdag.

Aktuellt Fokus kommer återkomma i ärendet.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons