Kontakta oss

KRÖNIKA

Adaktusson har rätt, Israel är ingen fungerande demokrati

Publicerat

den

KRÖNIKA Israel är sämre än Ungern när det kommer till pressfrihet. Det framgår av Reportrar utan gränsers nya pressfrihetsindex. Med Lars Adaktussons egna ord är detta ingen fungerande demokrati.

2010 drev den ungerska högerregimen igenom landets nya medielagar. Reaktionerna sedan dess har varit starka och många. Inte minst från svenskt håll där ledande politiker och EU-parlamentariker har riktat hård kritik mot inskränkningarna av pressfriheten. 2016 kritiserade bland annat Kristdemokraternas EU-parlamentariker Lars Adaktusson det faktum att Ungern straffar regeringskritiska tidningar.

– Utan press- och yttrandefrihet har vi inte fullt ut en fungerade demokrati. Det är en oroande utveckling. Om inte medlemsländerna lever upp till dessa friheter måste det vidtas åtgärder, sa Kristdemokraternas Lars Adaktusson.

Lars Adaktusson har även fått medhåll från sin partiledare Ebba Busch Thor som lyft frågan om att utesluta det ungerska regeringspartiet Fidesz från den konservativa gruppen i EU-parlamentet, EPP. Efter Fidesz förlorade sin rösträtt och närvarorätt i EPP menade Ebba Busch Thor på att KD helst av allt hade velat se en fullkomlig uteslutning.

– Kristdemokraterna hade velat se en fullkomlig uteslutning. Vi menar att bägaren är fylld och mer därtill, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor efter omröstningen i Bryssel.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har även han kritiserat Ungerns bristande demokrati. Precis som KD-ledaren har Ulf Kristersson offentligt krävt att Fidesz ska uteslutas från EPP-gruppen i EU-parlamentet. Kristersson går dessutom ett steg längre än Ebba Busch Thor och säger att Moderaterna ställer sig bakom en artikel 7-förfarande mot Ungern.

”Moderaterna har från dag ett stöttat Artikel 7-förfarandet mot Ungern, liksom Kommissionens förslag att i långtidsbudgeten koppla utbetalningar av bidrag till rättsstatliga principer. Det är en självklarhet.” skrev Ulf Kristersson i Aftonbladet.

Liknande kritik har även framförts från Liberalerna, Centern, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

I senaste pressfrihetsindex från Reportar utan gränser visar det sig att Ungern har fallit med hela 14 placeringar och ligger nu på plats 87 på listan. Ett annat land som har halkat ner på listan är Israel. Israel har tappat en placering och är nu sämre än Ungern när det gäller pressfrihet. Landet ligger nu på plats 88 på listan.

Förutom att journalister löper risk för att bli utsatta för riktat militärt övervåld i de ockuperade områdena har staten Israel systematiskt fängslat poeter, författare, bloggare och människor som kritiserar den sionistiska ockupationsmakten på sociala medier.

Som väntat har reaktionerna över Israels inte varit lika omfattande som när det gäller Ungern. Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson har hittills gjort 0 kommentarer om den hotade demokratin i Israel.

För att citera Lars Adaktusson: ”Utan press- och yttrandefrihet har vi inte fullt ut en fungerade demokrati”.

Så var det med den saken. Kom inte att säg att Israel är Mellanösterns enda demokrati. Demokrati kräver nämligen mer än en lapp i en låda var fjärde eller femte år. Pressfrihet är en av dessa saker. Detsamma gäller skydd för minoriteter och nolltolerans mot apartheidtendenser.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se