Kontakta oss

INRIKES

Partiledarna festar hellre än diskuterar gängkriminalitet

Publicerat

den

INRIKES Bara en vecka efter att riksdagen öppnat väljer de borgerliga partiledarna att ta semester. Istället för att diskutera gängkriminalitet väljer de att delta på en kändisfest.

Regeringen har bjudit in alla riksdagspartier utom Sverigedemokraterna för att diskutera den växande gängkriminaliteten i Sverige. Samtidigt som diskussionen pågår har tre av de borgerliga partiledarna valt att åka till Israel för att delta på en kändisfest. Av de borgerliga partiledarna är det enbart Annie Lööf som valt att stanna hemma för att ägna sig åt det politiska arbetet.

Förra veckan öppnade riksdagen för 2019. Festarrangörer Micael Bindefeld fyller 60 och i samband med detta anordnar han en fem dagars kändisfest i Israel, där de borgerliga partiledarna var inbjudna. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor valde att strunta i onsdagens budgetdebatter för att åka på resan. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Liberalernas motsvarighet Nyamko Sabuni valde att resa senare för att delta i budgetdebatterna.

Samtliga av de tre borgerliga partiledarna har blivit inbjudna av regeringen för att diskutera lösningar på den växande gängkriminaliteten. Tidigare idag inleddes diskussionerna mellan partierna men de tre partiledarna valde att prioritera kändisfesten.

Kan vara brottsligt
Enligt Aftonbladet är det Bindefeld som betalar hela festen. Samma tidning intervjuar också Olle Lundin, professor i Förvaltningsrätt och expert på mutbrott. Bjudresor för politiker kan handla om mutbrott, säger Lundin. Han tycker att en åklagare bör ta en titt på fallet.

Det har redan inkommit flera anmälningar till särskilda åklagarkammaren. Chefsåklagaren Anders Jakobsson säger till Aftonbladet att anmälningarna kommer hanteras. I framtiden kan det inledas en förundersökning om partiledarna skulle bli misstänkta för mutbrott.

Riktar kritik mot Israel
I samband med kändisfesten har hashtaggen, #micael60 lanserats på sociala medier för att visa upp festandet för allmänheten. En annan kritik som riktats mot festen utöver mutbrott är att festligheterna pågår i Israel.

Hashtaggen har nu kapats av aktivister som visar upp en helt annan bild av Israel än vad Bindefeld vill visa upp. Istället för festbilder visas det upp bilder och klipp på staten Israels förtryck mot både palestinier och afrikanska migranter. Även kändisarna och partiledarna kritiseras för deras stöd till Israel.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se