Kontakta oss

UTRIKES

21-årig högerextremist åtalas för tre kyrkobränder

Publicerat

den

 • 308
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

USA Den 21-årige nationalisten brände ner tre kristna kyrkor i Louisiana. Nu åtalas han för mordbrand med hatbrottsmotiv och riskerar 65 års fängelse.

Under loppet av tio dagar brändes tre kristna kyrkor ner till grunden i Louisiana i USA. Efter den tredje branden började polisen misstänka 21-åriga polissonen Holden Matthews. Vittnen hade iakttagit hans bil före två av bränderna. Beslut togs om att plocka in Holden Matthews.

I samband med förhör fann polisen bilder och filmer från bränderna i Matthews telefon. I efterhand har polisen även funnit chattloggar som styrker hans skuld. Nu, en dryg vecka efter Matthews greps för mordbrand, har åklagaren beslutat att väcka åtal om mordbrand med hatbrottsmotiv. Det rapporterar flera amerikanska medier.

Samtliga församlingar som attackerades består av afroamerikaner. Matthews har tidigare visat offentliga sympatier för den norska nazisten och tidigare black metal-stjärnan Varg Vikernes som är dömd för mord och kyrkobränning.

Idéhistorikern från Norge inte förvånad

Aktuellt Fokus har pratat med den svenske idéhistorikern Magnus Eriksson som är bosatt i Norge. Enligt Magnus Eriksson har den forne black metal-stjärnan inspirerat en rad högerextrema nazister. Som exempel nämner han bland annat Hednisk Front i Tyskland och den nazistiska subgenren Nationasocialistisk Black Metal – NSBM.

Magnus säger att han inte är förvånad över att Varg Vikernes sympatisörer bränner ner kyrkor.

Varför inte då?

– Vikernes har ju kopplats till bland annat nedbränningen av Fantoft stavkirke i Bergen 1992. Sedan dess har han på olika sätt kunnat kopplas till nynazistiska och semi-identitära projekt. Under fängelsetiden skulle nynazistiska grupperingar frita honom och under en tid var han även ansluten till den dåvarande grupperingen Zorn 88. Dessutom startade han upp något som kallades Norsk Hedensk Front, som hade några småavdelningar i Sverige och i Tyskland. I nynazistiska satanistmiljöer uppstod det ju en slags kult runt honom, men mitt intryck är att han själv vill distanisera sig från just detta.

Magnus tillägger också att Holden Matthews inte är den enda Vikernes-inspirerade nationalisten som har bränt ner kyrkor. 2005 dömdes en australiensisk 19-åring för en kyrkobrand i Melbourne.

Kan du beskriva vem Varg Vikernes är som person?

– Vikernes fick en våldsam uppmärksamhet i Norge i samband med mordet på musikkollegan Øystein Aarseth från Black Metal-bandet Mayhem. Som helhet kan man inte politisera Black Metal-miljön, då det existerar allt från radikala socialister och antifascister till nynazister inom genren. Men Vikernes har i alla fall funnits i en rad nationalsocialistiska miljöer och är på sätt och vis ännu kvar i samma fält även om han inte vill tala om det i dag.

– Jag tycker det är lite svårt att få grepp om honom. Han uttalar ofta saker och ting som står i direkt motsättning till saker han har sagt tidigare och väldigt mycket är vad man kanske kan kalla för efterhandskontruktioner. Han mördade ju Øystein Aarseth, som bekant, och motivet för mordet har skiftat under åren. Några gånger hävdar han att det var preventivt självförsvar, andra gånger antyder han att Aarseth ska ha varit homosexuell eller att han blev mördad för att han var socialist. Jag tycker att det där verkar vara något som är ganska genomgående hos Vikernes.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se


 • 308
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •