Kontakta oss

INRIKES

”Stolt homofob” ny minister i Israel  

Publicerat

den

ISRAEL Israel vill gärna profilera sig som ett HBTQ-vänligt land. Men under måndagen valdes svors högerextremisten Bezalel Smotrich in som landets nya Transportminister. Smotrich kallar sig själv för ”stolt homofob” och vill att Israel ska styras enligt Gamla testamentet.

Israel har under en längre tid försökt profilera sig som ett HBTQ-vänligt land, inte minst med fokus på HBTQ-turism. I Sverige brukar många liberala debattörer och politiker lyfta fram landet som ett föredöme i regionen. Frågan är om den bilden nu går att upprätthålla. Under Måndagen stod det klart att högerextremisten Bezalel Smotrich blir ny Transportminister i Benjamin Netanyahus regering.

Under sin tid som politiker har han utmärkt sig genom att titulera sig själv som ”stolt homofob”. 2006 blev han känd för den breda allmänheten då han organiserade en hatisk demonstration mot Gaypride i Jerusalem.

I ett tidigare hårt kritiserat uttalande menar Smotrich att homosexuella inte bör ha rättigheter i Israel eftersom homosexuella skulle vara bekväma med att vara onormala.

Den nya ministern är även en varm anhängare till de olagliga sionistiska ockupationerna som sker systematiskt på palestinsk mark. Enligt egen utsago vill han att Israel ska styras efter Toran, judarnas heliga skrift med anor flera tusen år bakåt i tiden.

– Mitt långsiktiga mål är att Israel ska styras av Toran. (…) Detta är en judisk stat. Det judiska folkets stat skulle återvända styrd av Tora, som det var på Kung Davids tid och Kung Salomon, enligt Toran, sa Smothrich i en intervju med Israeliska Channel 2.

Bezalel Smotrich tillhör den högerextrema valalliansen ”Enad Höger” där han representerar partiet ”Det judiska hemmet”. Ett högerextremt sionistiskt parti som säger sig stå för socialkonservativa värderingar.  Partiet har fått stark kritik för sin öppna rasism och religiösa extremism av judiska föreningar och intresseorganisationer från hela Israel och stora delar av omvärlden.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se