Kontakta oss

INRIKES

Tidigare advokat häktad för förberedelse till mord

Publicerat

den

Foto: Wikimedia commons

INRIKES   En före detta advokat har häktats av Södertörns tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till förberedelse till mord. Sannolika skäl är den starkare misstankegraden. Brottet misstänks ha begåtts under tiden den 10 april 2020 till den 19 april 2020. Vid den tiden var mannen fortfarande advokat.

Bevisningen består till stor del av material från Encrochat och utredningen har pågått ett tag. Det finns också misstankar att pengar som rör de aktuella mordplanerna passerat genom advokatbyråns (sannaolikt Advokatfirman Devlet AB som inte längre existerar) klientmedelskonton.

Åtal ska väckas senaste den 17 mars 2022, om inte åklagaren dessförinnan kommer in med en begäran om åtalsförlängning. Tingsrätten har också meddelat ett s.k. yppandeförbud för de som deltagit vid förhandlingen bakom stängda dörrar.

Den aktuelle juristen är Ekrem Güngör som uteslöts ur advokatförbundet i juli 2021 för att som Advoaktdsamfundets disciplinnämnd formulerade det, allvarligt ha brutit mot god advokatsed genom att ha förmedlat information som omfattats av restriktioner. Idag äger han juristbyrån DRE AB.

Skjutningar

Den 25 februari i år utsattes en bil för beskjutning i Brandbergen i Haninge kommun. I bilen befann sig en vän till juristen men Güngör själv misstänks ha varit måltavlan. Juristen befann sig i närheten av platsen där bilen blev beskjuten. Sannolikt i eller i närheten av sin bostad som inte ligger långt från platsen där bilen besköts.

Sent på fredagskvällen, dvs igår, var det ytterligare en skjutning i Brandbergen. En man i 30-årsåldern sköts till döds. Om det har nåt samband med skjutningen mot juristen och hans vän är okänt.

Klart är att Ekrem Güngörs tidigare partner i Advokatbyrån Devlet AB, Amir Amdouni, är i 30-årsåldern. Han äger idag Juristfirman NOA AB men tycks inte ha någon som helt koppling till Brandbergen så det förefaller osannolikt att det skulle vara han som skjutits.

Läs mer:

 

Anders Svensson
at.svensson@gmail.com