Kontakta oss

INRIKES

SD-ledningen kände till runk-ledamotens beteende

Publicerat

den

Faksimil Youtube

INRIKES   SD-ledningen kände till att riksdagsledamoten skickade oönskade onanifilmer till kvinnliga partikamrater redan för 1,5 år sedan. Lät bli att agera.

Förra veckan avslöjade den SD närstående tidningen Nyheter Idag att en riksdagsledamot för Sverigedemokraterna skickat oönskade snoppbilder och filmer där han onanerar till flera kvinnor. Minst en av filmerna hade dessutom spelats in i riksdagshuset.

Efter avslöjandet gick SD ut med att partiet tänker utreda ärendet internt. I tisdags kommenterade partiledaren Jimmie Åkesson fallet och sade att han inte vill lägga sig i det hela.

– Det finns såklart mycket att säga om sådana här saker. Det avgörande är om det här på något sätt kan anses vara brottsligt. Än så länge, vad jag förstått, är det ingenting som tyder på det. Men det skulle kunna vara så, och då är det en annan sak för partiet att hantera. Annars tycker jag att det är en sak som jag inte känner mig helt bekväm att lägga mig i, sa partiledaren.

SD-ledningen kände till

Nu visar det sig att Sverigedemokraternas partiledning haft kännedom om SD-ledamotens beteende i över 1,5 år. Redan i januari 2021 larmades SD:s riksombudsman om ledamoten, och informerade därefter partiledningen. Det avslöjar Aftonbladet som har pratat med riksombudsmannen Anders Olin.

Det var Anders Olin som först tipsades om ledamotens beteende mot kvinnor. Men eftersom Anders Olin bara är anställd för att hjälpa region- och kommunpolitiker och ledamoten sitter i riksdagen gav han informationen vidare till SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

– Sedan kan man säga att även om det som finns i de skärmdumparna inte är olagligt så finns där ju en annan aspekt och det är olämpligheten. Och jag kan personligen tycka att skicka den typen utav bilder är kanske inte det lämpligaste om man sitter i riksdagen. Sedan är det kanske inte så lämpligt överhuvudtaget, även om man inte sitter i riksdagen, säger Anders Olin till Aftonbladet.

Sverigedemokraterna har hittills inte gett ett rakt svar på varför partiet inte agerat mot ledamoten.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se