Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

Aktivister stoppade kolgruva – svenskar på plats

Publicerat

den

KLIMATTOPPMÖTET Under söndagen lyckades aktivister stänga ner Europas största brunkolsgruva. Aktuellt Fokus har fått en exlusiv intervju med en av de svenska aktivisterna på plats.

Under måndagen började FN:s klimattoppmöte med politiker från hela världen i Bonn. Under söndag inleddes en aktion mot Hambach brunkolsgruva – Europas största utsläppsplats för koldioxid, bara 5 mil från mötet. Aktionen för att stänga ner brunkolsgruvan samlade 4500 aktivister. Den tyska delstatspolisen gick till attack mot aktivisterna med pepparspray och polishästar.  Flera svenska aktivister fanns på plats, bland annat Emily Bronstorp från Ung Vänster:
-När polisen använde pepparspray så känner man instinktivt att man vill själv fly därifrån, för att man inte vill själv bli pepparsprayad. Men samtidigt så är vi ju där som en enda stor massa, vår storlek är vår styrka. Vilket gör att när man ser kamrater bli pepparsprayade när man har en viss formation så är det jätteviktigt att man stöttar dem bakifrån. Plus polisen hade polishästar där. Som försökte forcera oss att göra vår cirkel mindre. Några blev rammade och hamnade under hästarna och det är oklart hur det gick för dem

-Att vi åker från Sverige ner till Tyskland handlar om att klimatet inte har några gränser, vi ser hur de enorma koldioxidutsläppen som sker från dessa brunkolsverk främst drabbar människor i Syd i klimatförändringar.

Dagarna efter aktionen mot brunkolsgruvan börjar FN:s klimattoppmöte i Bonn. Är det inte bra att politiker träffas och diskuterar klimatförändringarna?
-Politiker samlas för 23e året i rad i Bonn. Kommer de göra något åt detta? Kommer de våga klämma åt kapitalet? Vi ser hur ingenting händer på dessa möten, därför kommer vi fortsätta göra aktioner mot brunkolsindustrin tills skiten ligger kvar i marken.

Trots den massiva repressionen lyckades de 4500 aktivisterna stoppa tre stora grävmaskiner och brytningen av brunkol under dagen.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se