Kontakta oss

INRIKES

Aktuellt Fokus avslöjar – Centerpartiet sponsrar fascistkopplad festival

Publicerat

den

INRIKES| Centerpartiet har beslutat att sponsra en festival som anordnas av Turkiska Ungdomsförbundets (TUF) nästa vecka. Precis som det skandalomsusade Turkiska Riksförbundet har även TUF kopplingar till den fascistiska organisationen Grå Vargarna.
– Vi har nog varit för naiva säger Centerpartiets ordförande i Stockholm.

Festivalen som går under namnet Barnens dag – Turkisk kulturfestival har flera sponsorer men bland namnen som återfinns på årets festivalaffischer är det en sponsor som sticker ut mer än de andra. Nämligen det liberala partiet Centerpartiet.

Cturkfestival

Från årets festivalaffisch

Centerpartiets sponsring är långt ifrån oproblematisk då det inte är vilken barn- och kulturfestival som helst. Turkiska Ungdomsförbundets har nämligen nära band till det skandalomsusade Turkiska Riksförbundet vars ordförande, S-politikern Hasan Dölek har visat sig umgås med ledaren för Grå Vargarna i Sverige. Något han tidigare har förnekat i en intervju i Svenska Dagbladet.

Även TUF har band till den fascistiska rörelsen. Tidigare idag kunde Aktuellt Fokus avslöja att ungdomsförbundet precis som Turkiska Riksförbundet har haft kontakt med fascistorganisationen Grå Vargarna. En militant organisation som bland annat har försökt att mörda påven. Förra året misstänktes Grå Vargarna för en rad terrorattentat runt omkring i världen. I augusti meddelade Thailändska myndigheter att organisationen var huvudmisstänkt för att ha utfört ett terrorattentat i Thailands huvudstad Bangkok. 20 människor dog och mer än 120 personer skadades.

Trots att Grå Vargarnas våld och terror är vida känt och väldokumenterat har Turkiska Ungdomsförbundet lyft upp den fascistiska organisationen. 2013 bjöd TUF in Grå Vargarnas ökända ledare i Sverige, Ilhan Senturk för att närvara på ungdomsförbundets 23 april-firande. Förutom att ha fått en personlig inbjudan till TUF:s årliga evenemang passade de även på att ge fascistledaren blommor och ett exklussivt diplom för dennes engagemang.

”Vi har nog varit för naiva”

Enligt Centerpartiets ordförande i Stockholm, Christina Linderholm ska partiet ha fått en försäkran från Turkiska Ungdomsförbundets om att ingen i festivalledningen ska ha några radikala kopplingar. Enligt Linderholm ska ungdomsförbundet även ha försäkrat Centerpartiet om att Turkiska Ungdomsförbundet inte har haft några kopplingar till det dem kallar för extremrörelser. Trots det har de bland annat prisat Sverigeledaren för Grå Vargarna på den årliga festival som Centerpartiet sponsrar.

På frågan hur Centerpartiet ställer sig till att Turkiska Ungdomsförbundets hyllande av Grå Vargarnas Sverigeledare Ilhan Senturk svarar Christina Linderholm att partiet har haft interna samtal där man har kommit fram till att man ska utreda om partiet kan ställa upp på festivalen ifråga.

När vi upplyser henne om att Ilhan Senturk har prisats för sitt engagemang uppe på scenen på den årliga festivalen säger Linderholm att det är mer än vad Centerpartiet kan ställa upp på.

– Är det på det viset så kan vi givetvis inte ställa upp, det vore helt otänkbart säger Christina Linderholm till Aktuellt Fokus.

När vi frågar henne hur hon ser på att Turkiska Ungdomsförbundet har även gjort sig kända för att förneka det armeniska folkmordet blir Centerordföranden upprörd.

– Ja men det finns ju ingen tvekan om saken. Självklart har folkmordet skett och det är givetvis något som vi inom Centerpartiet erkänner.

Kan Centerpartiet vara kvar som sponsorer efter att ni har blivit upplysta om det här?

– Vi hade som sagt redan tagit beslut om att undersöka festivalen närmare för att se om där inte fanns några sådana kopplingar som du beskriver. Stämmer det du säger så har jag svårt att se att vi kan ställa upp.

tuf1

Grå Vargarnas Sverigeledare Ilhan Senturk prisas av Turkiska Ungdomsförbundet

När Aktuellt Fokus ställer frågan om Centerpartiet även hade propsat för en undersökning om det hade gällt Svenska Motståndsrörelsen eller Islamska Staten svarar Chrstina Linderholm att de inte känner till alla kopplingar. Hon vill inte heller kalla partiets utannonserade medverkan som sponsring. Under samtalets gång poängterar hon att Centerpartiet inte kan ställa upp om Grå Vargarnas ledare Ilhan Senturk har prisats från Turkiska Ungdomsförbundets scen.

– Vi har nog varit för naiva säger Christina Linderholm till Aktuellt Fokus strax före samtalet avslutas.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se