Kontakta oss

DEBATT

Hur blir det med Erdogan, Löfven?

Publicerat

den

DEBATT | Allt sedan förra veckan har man för var dag kunnat ta del av Mehmet Kaplans aktiviteter med extremister och märkliga uttalanden som när han jämförde Israels agerande mot palestinier med hur judar behandlades av Natzityskland, vilket också till slut blev droppen för statsminister Stefan Löfven som via ett pressmeddelande på Rosenbad meddelade att Mehmet Kaplan fått lämna sin post som bostadsminister.

Det tog endast några dagar och vips blev han av med sin post, och detta var en intern aktion. Då borde rimligtvis en extern sådan vara mycket enklare att göra sig av med. Retoriken som Kaplan använde sig av är som hämtat från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som själv gjort en hel del vedervärdiga uttalanden inför tiotusentals människor och även i bästa sändningstid.

Som efter sitt besök i Saudiarabien i början på januari i år när han fick frågan om ett verkställande ordförandeskap var möjligt i Turkiet samtidigt som den enhetliga strukturen av staten, svarade Erdogan: ”Det finns redan exempel i världen på effektiv presidentskap. Man kan se den när man tittar på Hitlers Tyskland.”
Och det var hans mest milda uttalande. Sommaren 2014
”Det här är lågt, det är hederslöst, i mänsklighetens namn så hatar och förbannar jag detta!Det finns ingen moral, inget stopp och ingen heder hos dom. Från morgon till kväll pekar de på Hitler, men i detta nu har [Israels] dess barbariska handlingar även passerat Hitler.”

I ett annat tal samma år ”Hur kan man förklara vad den israeliska staten har gjort i Gaza, Palestina om inte folkmord? Detta är rasism, detta är fascism, detta är att hålla Hitlers anda vid liv.”

Vidare säger Erdogan:
”Hitler orsakade miljoner människors död genom att följa dessa psykopat idéer. Hitler begick folkmord mot det judiska folket. Idag säger staten Israel samma saker som Hitler, praktiserar samma saker som Hitler gjorde. Israel försöker övertyga hela världen att de omoraliska, obarmhärtiga och orättvisa saker de gör är i självförsvar.”

Allt sedan Erdogan kom till makten har tiotusentals politiskt aktiva, journalister, advokater, människorättsaktivister, barn med fler fängslats. Städer ockuperats, isolerats och bombats till ruiner.
På allt detta får han av Sverige och EU miljarder i bidrag för att ta hand om flyktingkrisen, Samme man som är ansvarig till att hundratusentals kommit att bli interna flyktingar.

Allt detta och mer där till känner vår statsminister till men aktioner mot Erdogans brutala statsterror mot det kurdiska folket har lyst med sin frånvaro. Tydligen krävs det uttalanden om Israel där jämförelse görs med Natzityskland för att vår statsminister ska agera.

Förhoppningsvis klipper man banden med Turkiet tills att en annan tar över presidentposten, allt annat är hyckleri.

Yekbun Alp
Debattör och aktivist för kurders rättigheter

Fortsätt läsa
Annons