Kontakta oss

ARBETSLIV

Allt sämre arbetsmiljö för lärare – Allt fler sjukskriver sig efter våld och hot

Publicerat

den

OTRYGGA SVERIGE | Anmälningar om hot och våld i landets klassrum ökar kraftigt. Varje skoldag sjukskriver sig en lärare, enligt nya siffror från Arbetsmiljöverket. Särskolan beskrivs som en särskild ”högriskbransch”.

2015 sjukskrev sig 357 lärare, och sen 2010 har andelen lärare som sjukskriver sig på grund av allvarliga hot eller fysiskt våld ökat med 31 procent, rapporterar TV4 Nyheterna. Flera skyddsombud som TV4 varit i kontakt med vittnar om situationen. Flera lärare vittnar om ett hårdare klimat i klassrummen och även fysiskt våld. Lärare berättar om deras arbetsmiljö som består av elever som slåss, sparkas, spottar och säger fula ord.

Särskolan märker ut sig i statistiken. Bara inom den slutna psykiatrin sker fler arbetsolyckor orsakade av hot och våld, sett till antalet anställda inom yrkesgruppen. Varje år sjukskrivs sex av tusen anställda inom särskolan till följd av en arbetsolycka orsakad av hot eller våld, visar en genomgång som Lärarnas tidning har gjort. Genomsnittet bland alla anställda i Sverige är mindre än en på tusen.

– Det är stor fara om händelser normaliseras och accepteras. Det räcker inte att säga att ”vi har försökt förebygga”, säger Adam Jansson, inspektör på Arbetsmiljöverket, till tidningen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se