Kontakta oss

INRIKES

Här umgås Turkiets ambassadör med terrorkopplade extremister

Publicerat

den

Faksimil İsveç Gündem

STOCKHOLM/ANKARA    Aktuellt Fokus avslöjar. Talar på extremistmöten, öppnar upp ambassaden för våldsbejakande extremister och manifesterar med turkiska fascister.

I somras utnyttjade turkiska staten ambassadbyggnaden i Stockholm till en tillställning där flera extremistkopplade personer deltog. Det framgår av en hittills okänd artikel på svenskturkiska sajten İsveç Gündem.

Med på mötet fanns flera extremistkopplade personer, däribland den svenska ledaren för fascistiska Grå Vargarna, Sinan Atak. En organisation som tidigare gjort sig kända för terrorattentat mot påven och massakrer begångna av organisationens beväpnade miliser.

Tillställningen inträffade den 15 juli tidigare i år och den som öppnade dörrarna till ambassadbyggnaden ingen mindre än ambassadören Emre Yunt. Mötet var till minne av kuppförsöket mot Erdoganregimen 2015. En händelse som regimen i Ankara har utnyttjat till fullo genom att slå ned på oppositionen. Nästan 80 000 personer har fängslats sedan det misslyckade kuppförsöket – en stor del av dessa är journalister och vänsterpolitiker som inte haft med kuppen eller kuppmakarna att göra.

På deltagarlistan den 15 juni hittar man även Özer Eken som är ordförande för Erdogans propagandaorgan i Sverige UID.

2017 avslöjade Sveriges Radio hur Özer Eken sökt spioner till Erdogans europeiska spionnätverk. Spionnätverket har bedrivit åsiktsregistreringar och attentat mot politiska motståndare till regimpartierna AKP och MHP.

Umgicks med terrorkopplade

Tillställningen på ambassaden var inte den enda gången där ambassadören Yunt syns tillsammans med extremister. I Aktuellt Fokus granskning visar det sig att han synts med fler medlemmar från Grå Vargarna vid andra tillfällen. Bland annat ett tillfälle den 28 januari 2018 då ambassadören talade på ett möte där terroristkopplade East Turkistan Education and Solidarity Association (ETESA) och antisemitiska islamistorganisationen Milli Görus var närvarande. Även förra året var Turkiets Sverigeambassadör värd för ett liknande möte där företrädare för UID, UETD och Grå Vargarna deltog och fick talartid. Månaden innan talade ambassadören på en middag som hölls på Pasha Kollgrill i Fittja där Grå Vargarna var representerade. Mötet hölls den 29 maj 2019.

Vill gynna regimen

I Sverige bor drygt 105 000 personer som tillhör den turkiska diasporan. Bland dessa människor finns ett rikt kultur- och föreningsliv. Majoriteten av turkiska föreningar i Sverige brukar inte vara speciellt religiösa eller några större anhängare av extrema högeridéer. Däremot finns det tongivande personer på den yttersta högerkanten som lyfts upp av ambassaden och det politiska styret i Ankara. När ett gäng högerextrema män samlas och ger sitt stöd till Erdogans inrikes- och utrikespolitik så utnyttjas det som propaganda åt sina landsmän i Turkiet. Syftet är att skapa bilden av att den turkiska diasporan i Europa stödjer regimen.

”Grå Vargarna är turkiska NMR”

Aktuellt Fokus har pratat med den Turkietkännaren Kurdo Baksi som inte blir särskilt förvånad över att ambassadören har bjudit in Grå Vargarna. En organisation som han jämför med nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen.

Enligt Kurdo Baksi är det snarare naturligt att ambassadören umgås med extremister som Grå Vargarna. Detta eftersom Grå Vargarnas parlamentariska gren MHP styr landet tillsammans med Erdogans socialkonservativa parti AKP.

– Det vore snarare konstigt om Emre Yunt inte bjöd in människor från Grå Vargarna, säger Kurdo Baksi.

Den svenskturkiska sajten İsveç Gündem beskrivs som en propagandamaskin åt regeringspartiet AKP. Enligt Kurdo Baksi är kopplingarna till regimen uppenbara.

– Det är en tidning för den turkiska diasporan i Sverige och har runt tiotusen läsare som läser dagligen. Nyheterna är kraftigt vinklade och det är helt uppenbart att sajten är ett propagandaverktyg åt AKP, säger Kurdo Baksi och berättar att en liknande sajt nu har startats i Danmark.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se