Kontakta oss

UTRIKES

Amerikanska soldater dömda för terrorbrott

Publicerat

den

UTRIKES En domstol i Venezuela har dömt två amerikanska medborgare till 20 års fängelse. Amerikanerna deltog i ett misslyckat invasionsförsök som skulle avsätta landets president på begäran av oppositionen.

Det var i maj som flera amerikanska soldater som arbetade för säkerhetsföretaget Silvercorp USA greps efter att de försökt smyga sig in i Venezuela. Målet var att avsätta, mörda eller gripa landets president Nicolás Maduro. De två amerikanerna Luke Denman och Airan Berry är nu de två första som döms för sin inblandning i invasionsförsöket. Båda döms för bland annat terrorbrott och straffet blir 20 års fängelse.

USA förnekar all inblandning och Silvercorp är ett privat företag. USA har däremot erkänt oppositionsledaren Juan Guaidó som Venezuelas legitima president. USA har också utlovat en belöning på 15 miljoner dollar för den som kan bidra till att Maduro grips. EU och Sverige har också erkänt Guaidó som landets interrimpresident trots att han aldrig deltagit i något demokratiskt val till presidentposten.

Guaidó bakom kuppförsöket
Oppositionsledaren Guaidó har förnekat att han skulle ha någon form av inblandning i invasionsförsöket. Flera dokument som släppts visar däremot att oppositionen anlitat Silvercorp. Tidningen Washington Post har kommit över ett dokument som visar att det slutits ett avtal mellan oppositionen och Silvercorp till ett värde av 213 miljoner dollar. Det finns också dokument som visar att oppositionen misslyckats med sina betalningar till Silvercorp som därmed anlitat en advokatfirma för att komma över pengarna.

Totalt har Venezuela gripit runt 90 personer för sin inblandning, varav 13 ska vara amerikanska soldater tillhörande Silvercorp. USAs utrikesminister Mike Pompeo sa i samband med gripandet att USA skulle använda alla tillgängliga medel för att frita sina medborgare.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se