Kontakta oss

UTRIKES

USA har dödat 40 000 civila i Venezuela

Publicerat

den

RAPPORT På bara två år har USA:s sanktioner mot Venezuelas civilbefolkning har krävt över 40 000 människoliv. Dessutom bryter sanktionerna mot amerikansk lagstiftning. Det visar en ny amerikansk rapport från Center for Economic and Policy Research (CEPR).

Det är framförallt USA:s sanktioner på mediciner till Venezuela som kräver många människoliv. I rapporten kan man bland annat läsa att sanktionerna dödade 40 000 civila mellan 2017-2018. Enligt CEPR finns det en uppenbar risk att dödsantalen kommer att öka på grund av USA:s försök till statskupp mot den folkvalda regeringen. Som exempel nämner man USA:s nya sanktioner som är ännu hårdare än tidigare och att USA:s destabilisering av landet.

Kollektiv bestraffning

CEPR liknar USA:s agerande vid kollektiv bestraffning och skriver att de pågående sanktionerna strider mot både Genéve- och Haagkonventionen som USA har undertecknat.

”sanktionerna har påfört och i allt högre grad medför allvarliga skador på människors liv och hälsa, inklusive uppskattat mer än 40 000 dödsfall från 2017-2018. och att dessa sanktioner skulle passa definitionen av kollektiv bestraffning av civilbefolkningen som beskrivs i båda internationella Genève- och Haagkonventioner, som USA har undertecknat. De är också olagliga enligt internationell rätt och fördrag som USA har undertecknat, och verkar också bryta mot amerikansk lag.” står det i rapporten.

Strider mot amerikansk lagstifning

Det mest anmärkningsvärda är med Trumpregimens sanktioner mot Venezuela är att de även strider mot amerikansk lagstiftning. Sedan 2015 har regeringen pressat igenom sanktionerna genom att framställa Venezuela som ett yttre hot mot USA. Exempelvis måste varje statlig verkställande order innehålla påståendet att USA lider av nationell kris på grund av situationen i Venezuela. Motiveringen till denna ”nationella kris” är att Venezuela ”utgör ett ovanligt och extraordinärt hot mot den nationella säkerheten”. Substanslösa påståenden utan täckning som är att betrakta som olagliga enligt CEPR.

Center for Economic and Policy Research är en amerikansk tankesmedja bestående av flera framstående ekonomer, forskare och akademiker. Mest känd i styrelsen är skådespelaren Danny Glover.

Länk till rapporten finner du här.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se