Kontakta oss

iFOKUS

Här försvarar M-riksdagsmannen våldsbejakande högerextremister och pedofilförsvarare

Publicerat

den

Foto: Wikimedia commons

iFOKUS    Moderata riksdagsledamoten Lars Beckman försvarar den högerextrema Alternativa bok- och mediemässan. En mässa som bland annat lyfter upp förintelseförnekare, pedofilförsvarare och våldsbejakande högerextremister.

Till hösten är det tänkt att Alternativa bok- och mediemässan ska äga rum. Bland utannonserade talare återfinns bland annat förintelseförnekare och personer med väldokumenterade kopplingar till den våldsbejakande högerextremismen i Sverige. Under lördagen uppmärksammade tidskriften Expo att mässan arrangeras av den högerextrema barnboksförfattaren Katerina Janouch och att skogsmiljardären och industrimannen Karl Hedin är en av talarna. Efter Expos artikel gick den moderata riksdagsledamoten Lars Beckman ut och försvarade det högerextrema arrangemanget och anklagade Expo för att försöka tysta talarna på mässan.

’I ett öppet fritt demokratiskt samhälle så måste olika röster få komma till tals. Varför vill @StiftelsenExpo misstänkliggöra @katjanouch och försöka tysta talarna på den här – bokmässan?”, skriver Lars Beckman på Twitter.

Antisemiter och högerextremister

Aktuellt Fokus har tagit en titt på talarlistan som Lars Beckman tar i försvar. Bland talarna återfinns människor med olika politiska bakgrunder men med ungefär samma åsikter om invandring och invandare. Flera talare är dokumenterade högerextremister med kopplingar till nazistiska NMR, antisemiter och andra extremister. Här nedan är några av dem.

Våldsdömd fascist bedrev krigsförberedelser

En av de utannonserade talarna är högerextremisten Jonas Nilsson. Jonas Nilsson är en av huvudfigurerna i Nordisk Alternativhöger. Han har tidigare varit medlem i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen och bedriver kampsportsträningar för högerextremister knutna till den så kallade “alternativhögern”. Nilsson är även dömd för grov misshandel, påstår sig ha stridit för franska Främlingslegionen och tränat det högerextrema Azovförbandet i Ukraina. Aktuellt Fokus har tidigare uppmärksammat hur Nilsson har ägnat sig åt krigsförberedelser med sydafrikanska extremister.

Förintelseförnekare

En annan talare är före detta journalisten Ingrid Carlqvist. Sedan drygt tio år tillbaka har Ingrid Carlqvist engagerat sig i den högerextrema nationalistmiljön. Som exempel har hon bland annat haft ett öppet samarbete med ledande nazistiska aktivister som Dan Eriksson och Magnus Söderman. Förutom det har hennes högeraktivism även sponsrats av Sverigedemokraterna. Ingrid Carlqvist har tidigare uppmärksammats för kontroversiella våldtäkter på barn. En företeelse som sträcker sig flera år tillbaka. I ett blogginlägg om pedofila incestövergrepp försvarar hon övergreppen med argumentet att barn tycker att sexuella övergrepp känns skönt men konstigt. Förutom det har hon även blivit uppmärksammad för att ha förnekat den nazistiska förintelsen av romer och judar under andra världskriget.

Faksimil Twitter

NMR-kopplad radikalnationalist

Talaren Sanna Hill var en del av Sverigedemokraternas ungdomsförbund – fram till 2008. Då lämnade hon SD och blev medlem i Nationaldemokraterna. Anledningen till att hon gick in Nationaldemokraterna kan sammanfattas med att Sanna Hill var övertygad om att den svenska folkstammen hotas av utrotning på grund av rasblandning och att Sverigedemokraterna inte arbetade för svenska folkets överlevnad. Det skrev hon helt öppet i Nationaldemokraternas veckotidning, Nationell Idag, i valrörelsen 2010.

Efter att Sanna Hill valts in styrelsen för Nationaldemokratisk Ungdom valde ungdomsförbundet att samarbeta med öppet nationalsocialistiska Nordiska Motståndsrörelsen. 2011 blev Sanna Hill rikskändis då hon blev nämndeman i Södertälje och intervjuades av Tv4. I intervjun vägrade Sanna Hill svara på frågan om demokrati är ett bra system och om hon tror att förintelsen ägt rum. Samma år avslöjade Sveriges Radio att Sanna Hill medverkat som skribent på NMR:s hemsida Nordfront.

Efter att Nationaldemokraterna splittrades och lades ned 2013/2014 fortsatte Sanna Hills engagemang då hon var med och utvecklade den högerextrema veckotidningen Nya Tider

Hyllade förintelseförnekare

Talaren Vávra Suk är chefredaktör för tidskriften Nya tider. Nya tider bildades 2012 efter interna konflikter i det numera nedlagda partiet Nationaldemokraterna. Chefredaktören Vávra Suk lämnade partiet och partitidningen Nationell Idag. Med sig tog han i princip hela Nationell Idags redaktion, däribland Sanna Hill. Nya Tider har även försvarat och hyllat förintelseförnekaren Richard Williamson. Enligt tidningen förintelseförnekande att betrakta som frispråkighet. Tidningens redaktörer har under de senaste åren medverkat vid flera av Nordiska motståndsrörelsens möten.

Utesluten K-partist

Joe Nilsson är ännu en talare med invandrarfientliga åsikter. I december 2018 uteslöts han från Kommunistiska Partiet efter att han tackat ja till att tala på ett högerextremt torgmöte som arrangerades av förintelseförnekaren och pedofilförsvararen Ingrid Carlqvist. Efter uteslutningen har Nilsson fortsatt odla kontakter med den våldsbejakande högerextrema miljön i Sverige. Tidigare förespråkade han kamp mot klassamhället och antikapitalism. Numera vill han splittra arbetarklassen och anser att Sveriges viktigaste frågor är att stoppa flyktinginvandringen och att utvisa människor som inte är etniska svenskar.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se