Kontakta oss

INRIKES

Amineh Kakabaveh toksågar regeringens statsbesök i Iran: ”Irans kvinnor behöver inte Wallenberg”

Publicerat

den

SVERIGE/IRAN| Den vänsterpartistiska riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh totalsågar regeringens statsbesök i Iran. I ett långt inlägg på Facebook skriver Kakabaveh bland annat: ”ett land som man har handelsrelationer med skall inte få bestämma över svenska kvinnors kroppar under sina resor.”

Amineh Kakabaveh inleder sitt inlägg med att ifrågasätta regeringens uttalat feministiska utrikespolitik. Anledningen är att kvinnorna i den svenska delegationen, med handelsministern Ann Linde i spetsen, legitimerade den iranska regimens slöjpåbud. Enligt Kakabaveh borde statsministern ha satt ner foten och vägrat.

”Ja att bära slöja är lag i Iran vilket är för iranska medborgare och inte för svenska ministrar – särskilt för Sverige som har en ’feministisk regering’ statsministern skulle ha förhandlat i förväg om att i ett land där kvinnorna är fria ska inte behöva särskilda klädkod när de är på statsbesök. Någon ska våga ifrågasätta.” skriver Amineh Kakabaveh.

Hon ställer sig även frågande till regeringens bristande etik och menar att regeringen brister i trovärdighet.

”För övrigt ett land som man har handelsrelationer med skall inte få bestämma över svenska kvinnors kroppar under sina resor. Vad är det för etik i politiken som Sverige förhåller sig till, igen den tysta diplomatin? Statsministern vill inte tala om vad han avtalat om gällande mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter, fängslade – politiker och arbetareaktivister, om dödsstraff osv. Hur trovärdigt kan en sådan politik vara?”

Enligt V-politikern stärker det svensk/iranska handelssamarbetet den islamistiska diktaturen. Förtrycket legitimeras med hjälp av Wallenberg och Sveriges regering, menar Kakabaveh.

”Jämställdhetsavtal med islamisk kapitalism stärker inte vanliga iranska kvinnor. Den iranska kapitalismen behöver just sådana avtal för att legitimera ännu mer förtryck och denna gång med stöd av Wallenberg och Sveriges regering. Tyvärr har vi sett under 8 år när sk reformvänliga Khatami var vid makten. Och varför skulle detta ändras under en annan Ayatollah vars politik bestäms av väktarerådet?”


Läs hela Facebookinlägget här.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se