Kontakta oss

INRIKES

Vänsterpartiet redo att stoppa Löfvens höstbudget

Publicerat

den

Foto: Anna Tärnhuvud

INRIKES    I september kommer riksdagen rösta om regeringens nya höstbudget men redan nu meddelar vänsterledaren Nooshi Dadgostar att Vänsterpartiet är redo att fälla budgeten. Skulle Vänsterpartiet göra allvar av hotet kommer S+MP-regeringen falla ännu en gång.

Beskedet från Stefan Löfven har hela tiden varit att han tänker avgå om han inte får igenom höstbudgeten. Så sent som under regeringskrisen i juni upprepade Stefan Löfven samma budskap till riksdagens talman.

– Om den regering som jag då leder inte skulle få igenom budgeten, då avgår jag. Då lämnar jag. Det är det budskapet jag har lämnat till talmannen, sa Stefan Löfven på pressträff den 30 juni.

Ska Löfven få igenom sin budget måste han få med sig både Centerpartiet och Vänsterpartiet. En uppgift som Löfven inte ser ut att klara av. Under fredagen gick ut vänsterledaren Nooshi Dadgostar ut med att Vänsterpartiet är redo att fälla budgeten om Socialdemokraterna inte går med på fyra vänsterkrav.

Vänsterpartiets fyra krav:

• Inga skattesänkningar som inte motsvaras av minst lika stora skattehöjningar.
• Den offentliga konsumtionen måste öka genom förstärkningar till välfärden i kommuner och landsting. Välfärdsskulden måste betalas av.
• Budgeten måste, som helhet, öka jämlikheten
• Budgeten måste innehålla satsningar på jobb och på klimatomställning

Annie Lööf största hindret

Skulle Stefan Löfven acceptera de fyra vänsterkraven hade det inneburit att Socialdemokraterna hade gått miste om Centerpartiets stöd. Centerpartiet vill nämligen isolera Vänsterpartiet från demokratiskt inflytande i riksdagen. Centerledaren Annie Lööf har flera gånger meddelat att Centerpartiet aldrig kommer kompromissa med Vänsterpartiet. Vilket var anledningen till sommarens regeringskris.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se