Kontakta oss

INRIKES

Miljöpartiet öppnar upp för att fälla utrikesministern

Publicerat

den

INRIKES Socialdemokraternas extrema högervridning i utrikespolitiken har lett till att deras närmsta allierade nu överväger att fälla en minister.

Miljöpartiet har under onsdagsförmiddagen haft ett extrainsatt möte för partiledningen, rapporterar Expressen. Anledningen är att Miljöpartiet sedan början var emot Nato och är väldigt kritiska till kompromisserna som Socialdemokraterna gjort med Turkiet.

Som Aktuellt Fokus tidigare rapporterat om har riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh öppnat upp för att fälla utrikesministern Ann Linde(S) efter att Socialdemokraternas brutit deras avtal med Kakabaveh. Enligt uppgifterna så är Miljöpartiet beredda att stödja Kakabavehs misstroendeförklaring mot Linde.

För att starta en misstroende förklaring krävs det ett stöd från minst 35 riksdagsledamöter. Miljöpartiet har 16 mandat i riksdagen vilket inte är tillräckligt. Det andra riksdagspartiet som tagit tydlig ställning mot Nato är Vänsterpartiet. Skulle Kakabaveh få stöd av Miljöpartiet och Vänsterpartiet mot Linde skulle de ha 44 mandat vilket är tillräckligt för att starta en omröstning i riksdagen.

För att fälla en minister krävs det att minst 175 riksdagsledamöter röster för. I riksdagen finns det totalt 349 riksdagsledamöter varav Socialdemokraterna är störst med 100 mandat.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se