Kontakta oss

INRIKES

Annie Lööf är mer höger än Jimmie Åkesson

Publicerat

den

Pressbild Centerpartiet

LEDARE Väl spelat Annie Lööf. Det är sällan man ser en så pass skicklig förhandlare som Annie Lööf. På några få månader har hon åstadkommit mer nyliberalism än vad Anders Borg lyckades göra på åtta år. Till råga på allt under en socialdemokratiskt ledd regering. I praktiken innebär det att sossarna kommer få skulden för konsekvenserna medan Annie och hennes nyliberala kompisar kan regera i opposition.

Annie Lööf är inte bara en skicklig politisk förhandlare. Hon är även av de drivande krafterna bakom Centerpartiets resa högerut. En resa som tar oss långt förbi Moderaterna och Kristdemokraterna. Faktum är att Annie Lööf är mer höger än Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Det enda parti som ens är i närheten av Annie Lööfs Randianska politik är det högerextrema mikropartiet Alternativ för Sverige.

Annie Lööfs ideologiska resa började i Centerpartiets ungdomsförbund i början av 2000-talet. På sin dåvarande hemsida beskrev hon flera av sina politiska idoler. En av dessa var den extremliberala filosofen Ayn Rand. Så här skrev Annie Lööf på sin hemsida 2006: ”I somras läste jag Ayn Rands Atlas Shrugged och blev helt betagen. Boken är den absolut i särklass bästa bok jag har läst. Den ryckte med mig, den berörde och den fick tanken att växa.”.

Av liberaler brukar Ayn Rand beskrivas som radikal. Av oss som inte har otur när vi tänker så kan Ayn Rand inte beskrivas på annat sätt än en antidemokratisk extremist som förespråkade total individualism före demokratiska rättigheter. Demokrati var enligt Rand en totalitär tanke och motsatsen till frihet.

”Democracy, in short, is a form of collectivism, which denies individual rights: the majority can do whatever it wants with no restrictions. In principle, the democratic government is all-powerful. Democracy is a totalitarian manifestation; it is not a form of freedom” – Ayn Rand

När man läser förslaget till S+C-uppgörelsen är det svårt att ta in vad konsekvenserna kommer bli. Bland det mest allvarliga har vi framtida marknadshyror. Om vi tycker att hyrorna är höga som de är som kan du lista ut hur det kommer bli i framtiden. I föregångsländer som USA och Hong Kong har det lett till att människor betalar 4-5000 för att bo i burar. I Sverige har enskilda kapitalister redan börjat utnyttja bostadsbristen genom att möblera sina lägenheter med 10-12 sängar som sedan hyr ut för 1500-3000 kr per säng. När marknadshyrorna kommer slå igenom på riktigt lär vi få mer av den varan. I Ayn Rands Sverige är det vacker kapitalism.

”I valet mellan pest och kolera är det klokast undvika bli smittad”

Ändringarna i arbetsrätten kommer innebära att du som löntagare ska kunna bli sparkad lättare. När du väl är arbetslös kommer förändringarna i A-kassan innebära att du får betydligt mindre pengar än tidigare trots att du har betalat a-kasseavgiften sedan åratal, vilket kan jämföras med en privat försäkring.

I valet mellan pest och kolera är det klokast undvika bli smittad. Eftersom Socialdemokraterna redan valt liberalismen före den demokratiska socialismen står därför hoppet till Vänsterpartiet. Jonas Sjöstedt och V-riksdagsgruppen måste trycka på den röda knappen om de ska behålla sin trovärdighet. Sverige har inte råd med fler nyliberala reformer.

Det är helt sant att Sverige befinner sig i ett instabilt läge där Sverige kan tvingas genomföra ett nyval. Men så ser den demokratiska spelplanen ut i Sverige. Själv hade jag föredragit deltagardemokrati men i brist på det är dumt att inte bry sig.

Sveriges företagare har ätit sig mätta. Tecken på lågkonjunktur har varit väl synliga sedan länge. Samtidigt står staten, landstingen och kommunerna dåligt rustade inför nästa stora krasch på finansmarknaden. Med Annie Lööfs nyliberala reformer kommer det inte bli lättare för oss ur knegarklassen, snarare tvärtom. Sänkt A-kassa, försämrad arbetsrätt, marknadshyror och mer rikemansavdrag på skattebetalarnas bekostnad är bara några av Annie Lööfs nyliberala reformer.

Släpper Vänsterpartiet igenom denna politik riskerar man att förlora en betydande del av sina kärnväljare. Röstar man däremot nej och ställer sig utanför blockpolitiken som ett självständigt parti har man allt att vinna. Lär av Portugal, lär av Spanien och lär av Storbritannien. Ställ er utanför det nyliberala systemet. Ge människor hoppet om att få tillbaka ett postverk som fungerar. Röd knapp – ja tack!

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se