INRIKES
Forskarna: SD tjänar på Annie Lööfs nyliberala reformer


INRIKES Konsekvenserna av Annie Lööfs nyliberala reformer gynnar Sverigedemokraterna mer än vad ett eventuellt nyval gör. Åtminstone om man ser till vad forskningen säger.
LO-rapporten, Ojämlikhet och radikala högerpartier, som släpptes sommaren 2018 ger oss en översikt över vad forskningen säger om sambandet mellan ökade klyftor i klassamhället och högerradikala partier. Rapporten som är författad av sociologerna Johanna Palm och Jens Rydgren visar att ju större ojämlikhet människor upplever i samhället desto mer benägna är dem att rösta högerradikalt. Vilket är en delvis förklaring till Sverigedemokraternas framgångar i valen 2010 och 2014 samt för den delen 2018.
Ett konkret exempel är effekterna av arbetslöshetersättning till exempel a-kassa. Enligt flera av varandra oberoende forskningsstudier finns det ett direkt samband mellan låg arbetslöshetsersättning och sympatier för högerradikala partier;
”Samtidigt visar ytterligare studier att den nämnda interaktionseffekten mellan arbetslöshetsnivå och andel invandrare i sin tur även påverkas av det välfärdsstatliga utformandet. Arzheimer (2009) finner exempelvis att interaktionseffekten av arbetslöshet och andel asylsökande är negativ – det vill säga att i länder med hög arbetslöshet och hög andel asylsökande är väljarstödet för högerradikala partier lägre än i länder med låg arbetslöshet och låg andel asylsökande – när även ersättningsnivån på arbetslöshetsförsäkringen kontrolleras för. Resultaten visar istället att graden av generositet i arbetslöshetsförsäkringen har större inverkan på stödet för högerradikala partier. I länder med hög arbetslöshet och hög andel asylsökande, men med generös arbetslöshetsersättning, är stödet för högerradikala partier lägre än i länder med låg arbetslöshet och låg andel asylsökande men med låg arbetslöshetsersättning. Även Swank och Betz (2003) finner stöd för att det välfärdsstatliga utformandet påverkar stödet för högerradikala partier.”
Nyliberala reformer
I utkastet till uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet har centerledaren krävt och fått igenom flera nyliberala reformer. Bland dem sänkt a-kassa. I uppgörelsen hänvisar man till den danska a-kassan som ett bra exempel, men mer än så kan man inte läsa. Den danska ersättningen på a-kassa uppgår till drygt 60 procent av lönen. För lågavlönade arbetare i en begynnande lågkonjunktur innebär det ett dråpslag för den ekonomiska tryggheten.
Gynnas mer av Annie Lööf än av nyval
Förutom försämringar för arbetslösa har Annie Lööf fått Socialdemokraterna att gå med på sänkt arbetsgivaravgift, tredubblat Rut-avdrag, försämrad arbetsrätt och ändringar i lagen om anställningsskydd.
Enligt Demoskops väljarbarometer i december 2018, vilket är den senaste undersökningen just nu, skulle SD få 20,7 procent av rösterna. Vid ett eventuellt nyval lör partiet inte komma över 22 %. Efter några år med nyliberal politik under en socialdemokratisk regering är det inte omöjligt att SD skulle kunna bli största parti med egen majoritet. Så pass allvarliga är Annie Lööfs nyliberala reformer.
LO-rapporten finner du här.
Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se