Kontakta oss

INRIKES

Anställda på Volvo tar droger för att klara av vardagen

Publicerat

den

INRIKES Stress på arbetsplatserna skördar allt fler liv. På Volvos fabrik i Torslanda förekommer det drogförsäljning. Flera av de anställda går på droger för att klara av de hårda arbetspassen. Arbetare som blir sjuka eller skadade uppmanas också att säga upp sig.

Göteborgs posten har gjort en granskning av Volvos fabrik i Torslanda. Enligt de anställda förekommer det en användning av främst drogen tramadol på arbetsplatsen. Polisen bekräftar att de också hittat droger i fabriken när de gjort sina tillslag. Drogerna används för att de anställda ska klara av vardagen.

– Någon har tagit det som smärtstillande, men flera andra har gjort det för att de inte orkar med sitt jobb. Det höga tempot och den beordrade övertiden under förra året tär på sociala relationer och på psyket, säger en anonym Volvo-arbetare till Göteborgs posten.

Enligt Volvos presstalesperson Stefan Elfström råder det nolltolerans mot droger på fabriken. Företaget ska ha ett gott samarbete med polisen. Elfström bekräftar också att det funnits flera fall av droganvändning på fabriken.

Hårdare arbetspass och mer arbetsskador
Enligt de anställda har arbetspassen på fabriken blivit allt hårdare och stressigare. Det bekräftas också av den stora ökningen av arbetsrelaterade sjukdomar. Förra året var den totala siffran på 318. 2014 var antalet arbetsrelaterade sjukdomar nere på 122.

Arbetare som blir sjuka eller skadade på arbetsplatsen uppmanas också att säga upp sig. 23-årige Pardis Barmos skadade sig på fabriken 2016 och uppmanades då att säga upp sig.

– Det är uppenbart att de vill bli av med oss som skadat oss, har Pardis Barmos sagt till Göteborgs-Tidningen.

Stress dödligare än arbetsplatsolyckor
I april rapporterade Arbetsmiljöverket att stress och andra jobbrelaterade sjukdomar dödar långt fler personer än arbetsplatsolyckor. Månaden efter släppte de rapporten som visade att över 500 personer varje år dör till följd av arbetsrelaterad stress.

Samtidigt som antalet dödsfall relaterade till t.ex. asbest minskar på arbetsplatserna så är det en motsatt trend när det kommer till stress. Enligt Arbetsmiljöverket är det flera tusen personer som får sina liv förkortade där det finns orsaker som kan förebyggas.

De som drabbas värst av stressen är kvinnor. Enligt undersökningar från Arbetsmiljöverket förekom det stress bland 33% av de tillfrågade kvinnorna. Hos männen var motsvarande siffra nere på 20%.

Kortare arbetsdag ett botemedel
Samtidigt som stressen ökar finns det experiment på olika arbetsplatser i Sverige där 6-timmars arbetsdag visat sig minska stressen. En studie från Stressforskningsinstitutet från 2016 visade att arbetare med kortare arbetstid hade både bättre sömn och mindre stress.

Studien genomfördes på 33 olika arbetsplatser med totalt 580 deltagare. Deltagarna delades upp i två grupper där den ena fick arbeta 75% med bibehållen lön. Arbetarna fick då antingen kortare arbetsdag eller en mindre arbetsdag per vecka. Den andra gruppen var en kontrollgrupp som fick arbeta fortsätta arbeta 100%.

Studien pågick i 18 månader. Deltagarna upplevde mindre stress- och sömnproblem. Den kortare arbetstiden visade bara på positiva effekter på de anställdas hälsa och arbetsförmåga.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se