Kontakta oss

UTRIKES

Italiens inrikesminister vill sterilisera romska kvinnor

Publicerat

den

UTRIKES  Italiens inrikesminister, Matteo Salvini, har uttalat sig positivt om att sterilisera romska kvinnor i Italien. Salvinis uttalande oroar landets romska befolkning som drar paralleller till fascisttiden då Italien samarbetade med nazisterna.

En romsk kvinna från Bosnien ertappades när hon försökte ficktjuva en äldre kinesisk turist i Rom. Kvinnan som var gravid vid tillfället greps ombord på en buss och dömdes senare till 25 års fängelse. Efter att italienska medier rapporterade om domen, gjorde Italiens inrikesminister ett uttalande på Facebook där han kritiserar domen och öppnar dörren för tvångssterilisering. Dessutom skriver han att myndiheterna borde omhänderta barnen för att sedan adopteras till det han kallar för ”respektabla familjer”.

”Den här jävla tjuven borde sitta i fängelse i 30 år, borde göras så att hon inte kan få fler barn, och hennes stackars barn bör ges upp för adoption till respektabla familjer. Punkt.” skriver Matteo Salvini på Facebook.

”Diktatorisk uttalande”

Universitetsprofessorn och musikern Santino Spinelli som själv är av romskt ursprung, jämför Matteo Salvinis uttalande med hur det ser ut i diktatoriska regimer. I en intervju med IlManifesto.it undrar Spinelli varför nationella och internationella institutioner inte ingriper.

”Det språk som antagits av ministern är bättre anpassat till en diktatorisk regim än till ett demokratiskt system där rättsstatsprincipen är i kraft. Att höra sådana ord är hemskt, för att sterilisering praktiserades av nazisterna. Det är en sak att straffa de som begår brott enligt strafflagen, och en helt annan sak att lägga till ett överskottstraff bara för att förövaren är romsk. För bara 15 år sedan skulle sådana uttalanden ha lett till hans omedelbara avgång från sina poster. Idag skapar vi ett farligt klimat, och denna drift måste stoppas snabbt. Varför ingriper inte de nationella och internationella institutionerna? Tystnad betyder samverkan.” säger Spinelli.

Våld och hat mot romska familjer

Matteo Salvini tillhör det högernationalistiska partiet Lega och har drivit en hätsk linje mot landets romska minoritet sedan åratal. Sedan Lega kom till makten med populistiska partiet, Femstjärnerörelsen, har hetsen mot romer blivit mer påtaglig. I mars i år satte Salvini in beväpnad militär vid romska lägret vid Tor Sapienza, en förort till Rom. Den politiska hetsen mot romer har hittills lett till flera attacker mot romska familjer. Hatet och våldet mot Italiens romska minoriteter har bland annat lett till att Påven har manat till solidaritet med den nationella minoriteten.

 

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se